Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. november 12., 18.07

Autómentes nyolc órára futotta

A kerékpározást nem lehet elég korán elkezdeni (Fotó: VpB)
A kerékpározást nem lehet elég korán elkezdeni (Fotó: VpB)

Autómentes napot szeretett volna, de a hatóságok jóindulatából csak autómentes 8 órára futotta egy temesvári sugárút 1,5 kilométeres szakaszán. Nem baj, ez is több a semminél – nyilatkozta a sajtónak Ana Munteanu, a Zöld a kerékpárosoknak (VpB) mozgalom projektmenedzsere hétfői sajtótájékoztatóján, ahol bemutatta a 2019. július 14-én másodszor megrendezésre kerülő VpBFest műsorát.

Július 14-én vasárnap 14 és 22 óra között lezárják a temesvári Parvan sugárút 1,5 kilométeres szakaszát, a Műszaki Egyetem Elektrotechnikai Fakultása és a Bega gyalogoshídnál található szökőkút között (a Michelangelo útkereszteződésen keresztül, észak-déli irányban és fordítva közben zajlik a közlekedés). A Műszaki Egyetem és a Nyugati Egyetem előtti szakaszon kerékpáros versenyeket szerveznek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, de lesz olvasnivaló, yogabemutató, a közlekedési szabályok ismertetése, vetítések és Alex Ștefănescu-koncert a Michelangelo aluljáróban, amelynek túloldalán, a volt termál strand előtti szakaszon autómentes zajszintmérést tartanak. A kerékpáros fesztiválra 100 önkéntest mozgósít a VpB, a Parvan sugárút két végét a közlekedési rendőrök zárják le a rendezvény idejére.

„A Zöld a kerékpárosoknak (VpB) mozgalom fő célja továbbra is a kerépározás népszerűsítése és a kerékpárosok bátorítása, hogy használják a drótszamarat – nyilatkozta lapunknak Ana Munteanu –, azonban mi is tisztában vagyunk vele, hogy a kerékpárosok is gyakran megszegik a közlekedési szabályokat, ezért nagy hangsúlyt helyezünk a törvénykezés ismertetésére. Tavaly 125 közlekedési baleset volt Temes megyében, amelyekben kerékpárosok is érintettek voltak, ebből 36 súlyos és 30 esetben a kerékpáros volt a hibás. Tavaly sajnos 7 kerékpáros veszítette életét a megye útjain.” A mozgalom aktivistái folytatják a temesvári kerékpárutak feltérképezését és kiértékelését, és folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal az elmaradott kerékpáros infrastruktúra fejlesztése érdekében.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'