JelenHaz
Szerda, 2019. május 22., 09.41

Az antibiotikum nem fájdalomcsillapító!

Az antibiotikum nem fájdalomcsillapító!
Az antibiotikum nem fájdalomcsillapító!

Minden évben november 18-án tartják az Európai Antibiotikum Napot az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kezdeményezésére – tájékoztat közleményben az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). A helyes megnevezés az „antibiotikum ellenes nap” lenne, hiszen a cél ezekkel a kampányokkal felhívni a figyelmet, hogy, amennyiben nem muszáj, ne szedjünk antibiotikumot, csak orvosilag indokolt esetben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kezdeményezésére 2008. november 18-án rendezték meg először az Európai Antibiotikum Napot, melynek célja, hogy évente felhívja a lakosság és az egészségügyi szakemberek figyelmét a tudatos, felelősségteljes és helyes antibiotikum használatra az Unió minden tagállamában.

A fertőző betegségek leküzdésében hatalmas lépés volt az antibiotikumok felfedezése és fejlesztése. A helytelen antibiotikum-használattal viszont sokkal többet ártunk egészségünknek, mintsem gondolnánk – állítják a szakemberek.

„Az antibiotikumok nem hatnak fájdalomcsillapítóként, és nem szüntetik meg a fejfájást, az egyéb fájdalmakat és a lázat. Az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, és nem segítik a vírusos megbetegedések, például a közönséges megfázás vagy influenza gyógyulását” – olvasható az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményében.

A DSP november 18–23. között a háziorvosok, egészségügyi dolgozók körében széleskörű tájékoztatási kampányt tart az antibiotikumok helyes használatáról.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'