JelenHaz
Szombat, 2019. december 07., 09.01

„Az anyanyelv nem csak kommunikációs eszköz”

„Az anyanyelv nem csak kommunikációs eszköz”
„Az anyanyelv nem csak kommunikációs eszköz”

Háromnapos fárasztó munka, de kellemes együttlét után lezárult A magyar nyelv napjai alkalmából a Jelen Ház dísztermében megszervezett rendezvény.

A pénteki (melyről már beszámoltunk) eseménydús, vetélkedőkkel és konferenciákkal teli nap után a szombati délelőtt az I-IV., V-VIII. és IX-XII. osztályosok mesemondó versenyével telt el. Nagyszerű produkciókat láthatott a zsűri, nagyon tehetséges gyerekek léptek a színpadra és...meséltek.  

Az I-IV. osztályosok kategóriájában első helyet ért el a kovásznai Kertész Hunor (Kőrösi Csoma Sándor Iskola) és a székelykeresztúri Kántor István (Petőfi Sándor Általános Iskola).

Az V-VIII. osztályosok kategóriájában első lett a nagybányai Markó Botond (Német László Gimnázium), a IX-XII. osztályosok közül pedig a Gyergyó környéki Kovács Péter (Puskás Tivadar Szaklíceum).

Meg kell említeni, hogy a részt vevő aradi diákok is nagyon jól szerepeltek, a Kisiskolások anyanyelvi vetélkedőjén például a csikys Reménysugár nevű csoport (Dohor Tamás, Ilona Eszter, Tóthpál Béla) a negyedik helyet érte el.

Matekovits Mihály házigazda, főszervező szerint az esemény megrendezésében szinte minden magyar Arad megyei pedagógus, polgármester, alpolgármester besegített. Mindenki azzal, amivel tudott. Fél éve szervezték a rendezvényt. A kisebb bakik ellenére nagyszerű csapatmunka volt, nem volt könnyű, hisz 16 megyének (illetve Bukarestnek) a vendégeit kellett elszállásolni és foglalkozni velük. „Sokat jelent, hogy az egymástól több száz kilométerre elszármazott diákok, pedagógusok találkozhattak egymással és egy cél érdekében, az anyanyelv műveléséért gyűltek össze egy helyen” – mondta Matekovits.

Az Oktatási Minisztérium részéről egyébként Bánházi Emőke, a kisebbségi főosztály referense és Pásztor Gabriella államtitkár is jelen volt. A szervezők szerint a legnagyobb segítséget azonban az Arad Városi Önkormányzattól kapták.

Az államtitkár beszédében kihangsúlyozta, hogy a hétvégi esemény után Aradra nemcsak mint a szabadság eszmehordozójaként, hanem a magyar nyelv napjai sikeres megszervezőjeként is emlékeznek majd.

Az anyanyelv megőrzésének a fontosságát talán a legjobban a Napsugár főszerkesztője, Zsigmond Emese fogalmazta meg: „Úgy figyeljetek az anyanyelvre, úgy bízzátok rá magatokat, hogy ez nemcsak egy kommunikációs eszköz, hanem jellemünk, világképünk legfontosabb eszköze”.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'