Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. október 16., 05.15

Az aradi taxisofőrök is tüntettek az Uber ellen

Az aradi taxisofőrök is tüntettek az Uber ellen
Az aradi taxisofőrök is tüntettek az Uber ellen

Nagyszabású tüntetés történt szerdán városunkban: több száz aradi taxisofőr dühöngve és dudálva vonult végig a Forradalom úton – mindkét irányba –, tiltakozva az egyre jobban terjedő Uber szolgáltatása ellen.

Az ország több városában rendeztek hasonló felvonulást a taxisofőrök. A demonstráció célja az volt, hogy a hivatalosan személyszállítással foglalkozó emberek munkáját az illegális taxisok és az Uber gépkocsivezetők ne vegyék el – a hivatásos taxisoknak több száz lejük megy el évente adókra és engedélyekre, az üzemanyag és a kocsi fenntartásáról nem is beszélve.

„Szolidaritásból az ország valamennyi taxisával vonultunk fel mi is. Elegünk van abból, hogy egyre többen taxiznak feketén vagy inkább Uberrel utaznak, míg mi egy halom pénzt költünk arra, hogy hivatalosan dolgozhassunk” – nyilatkozta Daniel Tomuța, az Aradi Taxisofőrök Kamarájának elnöke. A felvonulás idején közúti rendőrök biztosították a problémamentes haladást, a központhoz közeli kisutcákban pedig hosszú sorok alakultak ki. A rendet az aradi rendőrség és csendőrség biztosította mindvégig.

 

De mi is az Uber pontosabban? Ez egy szolgáltatás, amely lehetővé teszi az utasoknak, hogy a taxiáraknál jóval olcsóbban utazhassanak, sofőrként pedig lehetőség arra, hogy akár munka mellett egy kis pluszpénzhez jusson az ember. Az Uber nem taxi és nem is közösségi autókázás, pénzért lehet igénybe venni a közösség értékelte rendszer szabályain belül. Működése egyszerű: egy mobilalkalmazás segítségével, ami GPS-t használ, az utas regisztráció után csak bejelentkezik, és igényel egy fuvart – nem kell címet pötyögni vagy diktálni, nincs diszpécserszolgálat, a sofőr pedig a földrajzi koordináták alapján felveszi utasát majd az úti célhoz szállítja. Minden fuvar végén a sofőrök és az utasok csillagozással értékelik egymást, 1 és 5 között. Az utasok meg is dicsérhetik a sofőröket. Azokban a városokban, ahol borravaló is adható, az utasok azzal is kifejezhetik elégedettségüket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'