https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Vasárnap, 2019. szeptember 22., 15.00
Feszültségek Arad és Temes között a SMURD-helikopter miatt

Az aradiak nem adják a gépet

Raed Arafat és Traian Igaș (akkor még belügyminiszter) a SMURD-helikopter átadásán (archív fotó)
Raed Arafat és Traian Igaș (akkor még belügyminiszter) a SMURD-helikopter átadásán (archív fotó)

Nevetséges botrányt robbantott ki a Belügyminisztérium tulajdonában lévő, az ország nyugati részét kiszolgáló SMURD-mentőhelikopter Arad és Temes megye között. Nem elég, hogy e nélkül is rivalizál a két megye, most még rátettek egy lapáttal. Személy szerint a Temes Megyei Tanács elnöke, Titu Bojin, aki néhány nappal ezelőtt a sajtónak azt nyilatkozta: amint megteremtik az üzemeltetéséhez szükséges feltételeket, a gép (márciustól) átkerül Temesvárra. Megjegyezte, a helikoptert eredetileg Temes megyének vették, csak eddig Aradon működött. A kijelentés valóságos lavinát indított el, majd szombattól kampány ízű nyilatkozatok áradata lepte el a sajtót. Az aradi politikusok váltig erősködnek, hogy márpedig a helikopter Aradon marad. Dorel Căprar Arad megyei szociáldemokrata elnök és Mihai Fifor szenátor szerint a belügyi tárca illetékeseivel folytatott tárgyalások során garanciát kaptak arra, hogy az EC 135-ös típusú gép nem lesz átszállítva Temesvárra. Mint mondották, Arad minden szempontból teljesíti a leszállásához, tárolásához és az üzemeltetéséhez szükséges feltételeket, így „kár haszontalan sajtópolémiákba bocsátkozni”.

Az aradi SMURD-bázis felavatásán és átadásán annak idején – 2011 októberében – belügyminisztériumi minőségben büszkélkedő Traian Igaș (jelenlegi liberális szenátor) azt nyilatkozta: nem érti a Temes Megyei Tanács elnökének „kétségbeesett gesztusát” és nem fogja engedni, hogy holmi „politikusi gőg” miatt felborítsák a nyugati régió SMURD-állomásának működését. Igaș sajtóközleményben kérte fel az Arad megyei önkormányzati és politikai vezetőket, hogy lépjenek közbe az aradi SMURD-bázis ügyében és „ne vállaljanak cinkosságot az aradi intézmények temesvári kollégáik által való lerombolásában”.

Adrian Țolea, az Arad Megyei Tanács ideiglenes elnöke hétfőn a sajtónak azt nyilatkozta: Titu Bojin azért „vette elő” az aradi SMURD-helikopter témáját, hogy elvonja a temesváriak figyelmét a tisztségében elkövetett mulasztásokról, többek között arról, hogy több mint 20 millió euró értékű vissza nem térítendő támogatástól esett el Temes megye a mandátuma alatt.

Țolea a témával kapcsolatban elővette Arad megye prefektusát is, mondván, bár nem hiszi, hogy Arad „elveszti” a helikoptert, ha ez mégis megtörténne, Cosmin Pribac prefektusnak távoznia kell. „A helikopter nem tartozik sem az Arad, sem pedig a Temes Megyei Tanács tulajdonába. A gép a belügyi tárcáé. Azt hiszem, a jármű mégis Aradon marad, ahogy abban eredetileg meg is egyeztünk. Az Arad Megyei Tanács az aradi reptérrel együtt mindent megtettek azért, hogy a helikopter személyzete és a rajta dolgozó orvosok normális körülmények között teljesíthessenek szolgálatot. Nem értem, milyen okból kellene a helikoptert Temesvárra költöztetni. A sajtóban láttam, hogy lemondásra szólítottak fel. Ismétlem: Arad nem fogja elveszíteni a helikoptert! Ha valakit lemondásra kellene felszólítani, az a kormány területi képviselője, azaz a prefektus, akinek kötelessége közbelépni ebben az ügyben” – nyilatkozta Țolea.    

A SMURD-bázis egyébként Arad és Temes mellett, Hunyad, Krassó-Szörény, Bihar és Szilágy megyét is kiszolgálja. A helikopter számára az Arad Megyei Sürgősségi Kórház udvarán egy speciális leszállópálya is létesült néhány évvel ezelőtt, ami abban az időben az országban egyedülálló létesítménynek számított. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'