Vasárnap, 2019. február 17., 19.42
Influenzaszezon

Az egész megyében csupán egy esetet regisztráltak

Az egész megyében csupán egy esetet regisztráltak
Az egész megyében csupán egy esetet regisztráltak

Az évnek ebben az időszakában az influenzáról szólnak a hírek, érkeznek a számadatok, statisztikák, kimutatások, beszámolnak megbetegedésekről, halálesetekről, pedig megfelelő odafigyeléssel, védőoltással megelőzhető a baj.

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól (DSP) megtudtuk, hogy a megyében csupán egy visszaigazolt influenzás megbetegedést jegyeztek eddig, ennek ellenére óvatosságra intik a lakosságot.

A DSP javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, hisz még mindig ez a leghatásosabb védekezési módszer a betegséggel szemben. Az oltással, ha a fertőzést nem is, de a szövődményeket el lehet kerülni, és megbetegedés esetén a kór lefolyása is enyhébb.

Az ingyenesen beadható influenza elleni védőoltás elsősorban a krónikus betegek, a kismamák, az egészségügyben dolgozók, az egészen kicsi gyermekek (csecsemők), illetve a 65 év feletti személyek számára ajánlott.

Az intézmény vezetősége közleményben figyelmezteti a lakosságot, hogy bizonyos szabályok betartásával és némi odafigyeléssel, megelőzhető, illetve csökkenthető a megbetegedések kockázata.

Azokban az időszakokban, amikor a megbetegedések száma növekszik, javasolt, hogy amennyiben tehetik, kerüljék a zsúfolt helyeket, a már megbetegedett személyeket, illetve a vírus elkapása esetén tartsák magukat távol a veszélyeztetett csoportba tartozó személyektől.

Amennyiben mégis megbetegednek, netán a karantén ellenére is súlyosbodna állapotuk, otthoni kísérletezések helyett azonnal forduljanak szakemberhez, különösen, ha egészen kicsi gyermekről, idősebb személyről vagy krónikus betegről van szó – figyelmeztet közleményben a DSP, és kiemeli: semmiképp ne kezdjenek antibiotikumos kezelést orvosi vizsgálat nélkül!

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'