JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 16.32
Évi Képzőművészeti Szalon

Az eklézsia szegény, de a termés jó

Siska-Szabó Hajnalka fény témájú képei
Siska-Szabó Hajnalka fény témájú képei

Szerdán délután a Delta Galériában – a három („hivatalos” aradi közül a legnagyobban és legrangosabban, s akkor a Jelen Házat, ahol szintén sok és kiváló kiállítást rendeznek, még nem is számítottam) – megnyílt a Romániai Képzőművészek Szövetsége aradi fiókjának évi tárlata.

Egy ilyen tárlatnak pedig, elméletileg, az elmúlt év termésének legjavát kell bemutatnia.

Nem tudhatom – tulajdonképpen senki nem tudhatja –, hogy az aradi (Arad megyei) képzőművészek mennyit dolgoztak, számszerűleg hány munkát alkottak. Bizonyára sokkal többet, mint ahány – mintegy száz – a Deltában most látható. A zsűri mindenesetre ezeket tartotta a legjobbaknak, azzal a megszorítással, hogy az aradi fiók minden tagjának alkalmat kellett teremteni a „megszólalásra”, a bemutatkozásra. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy valaki legfeljebb három, de inkább két, sőt egyetlen alkotással szerepelhetett, a kiállító művészek száma ugyanis 41: főleg festő, kevesebb grafikus és szobrász, még kevesebb falikárpit- vagy design, média-művész. (Ez utóbbiakról, talán, sokan nemigen tudják, hogy mi fán terem).

Amit magam biztosra vélek: az évi tárlat nem okoz csalódást annak, aki megnézi, hisz sok, szerintem kitűnő munkát láthat. Megkérdezett ismerős képzőművészek ugyanezt mondták, bár a vélemények némileg megoszlottak arról, hogy mely alkotásokat tartanak kiemelkedőnek. A művészetben aligha vannak abszolút, megkérdőjelezhetetlen kritériumok. A lényeg az, hogy a (május 10-ig látható) kiállítás határozottan jó, színvonalas, sok érdekes alkotással.

Kett Groza János festőművész (az aradi képzőművészeti élet egyik doyenje – rangidőse, és kétségkívül egyik legmarkánsabb művésze – nyitotta meg a tárlatot (az aradi fiók elnöke, alelnöke egészségi okokból nem volt jelen). Nem csodálkoztam, hogy nem vállalkozott a tárlat részletes elemzésére: mekkora idő kellett volna ahhoz, hogy 41 kiállító (alkatában, felfogásában, módszereiben – szerencsére – annyira különböző) művész mintegy száz alkotásáról lényegbevágóan beszéljen? Beszéljenek maguk a festmények, grafikák, szobrok stb. – ha van mit mondaniuk.

A kiállítók között örömmel fedeztem fel az aradi képzőművészet ismert magyar képviselőit, Brittich Erzsébetet, Eisele Szűcs Zoét, Kett Groza Jánost, Kocsis Rudolfot, Ódry Máriát, Simó Margitot, Siska-Szabó Hajnalkát, Steinhübel Zoltánt, kitűnő munkákkal. (Ha kimaradt volna valaki, elnézést kérek.)

Ja, az eklézsia szegénysége. Az éves képzőművészeti tárlatot egy színes nyomású, de nagyon szerény, kisméretű, egyoldalas szórólap hirdeti (hogy a kiállításról a Nyugati Jelent miért nem értesítették előzőleg, szokás szerint, meg nem mondom). A kiállítók névsora ugyan szerepel rajta, de azt csak az igen jó (fiatal) szeműek tudják elolvasni nagyító nélkül.

Az évi tárlat mindenesetre érdemes a megtekintésre.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'