JelenHaz
Szerda, 2019. december 11., 19.02
Huszonöt éves Déván a Point Cour

Az elesettek szolgálatában

Az elesettek szolgálatában
Az elesettek szolgálatában

Huszonöt éves fennállását ünnepelte a napokban a Point Couer missziós rend dévai közössége. A Franciországban 1990-ben alapított rend az elmúlt évtizedekben több száz fiatalt küldött szét a világba jelen lenni a szegények, elsősorban a nehézségben élő gyermekek életében. Karizmájuk az egyszerű, de teljes szívű jelenlét, az őszinte együttérzés. Napjainkban a világ 25 országában vannak jelen Dél-Amerikától Ázsiáig. Az egy-másfél évre missziót vállaló fiatalok közül többen úgy döntenek, hogy egész életüket  a gyermekeknek szeretnék ajándékozni. Így a rendben vannak már papok, nővérek és laikus elkötelezettek is.  Déván 1994-ben alakult meg a SzívPont, azóta több tíz európai és amerikai fiatal volt itt misszióban. Jelenleg franciországi, amerikai és lengyel lányok alkotják a dévai közösséget, odaadással, szeretettel foglalkozva a szegénynegyedek gyermekeivel, családjaival, a magányos idős emberekkel. Vallomásaikból kiderül, a szolgálatukkal nem csupán másoknak szereznek örömöt, de saját életük is gyökeresen megváltozik a misszióban töltött idő alatt.

A dévai 25 éves évfordulót egyszerű, meghitt rendezvénysorral ünnepelték: fotókiállítással, imával, játékkal és természetesen hálaadó szentmisével. Az ünnepi szentmisén dr. Jakubinyi György, gyulafehérvári érsek köszönte meg az egyházmegyében kifejtett áldásos tevékenységüket, és Mária példáját állítva a Point Couer fiataljai elé, további hosszú életet kívánt a dévai közösségnek.

A SzívPontot 1994-ben is szeretettel fogadta a dévai közösség. A misszióba érkező fiatalokat első bizonytalan lépéseiktől kezdve László Attila cserkészvezető támogatta, aki azóta is  a közösség mellett áll, családjával együtt. A 25 éves évforduló alkalmával ő tolmácsolta a Svájcból érkezett missziós pap Gaetan atya beszédét. Az atya köszönetet mondott a helyieknek: az egyházmegyének, a plébániának, a dévaiaknak a nyitottságért, szeretetért, amellyel befogadták a SzívPontot és segítik szolgálatukat.

A Point Couer dévai házában, illetve annak kertjében megszervezett évfordulós ünnepségen a missziós közösség barátai, támogatói vettek részt, hálásan köszönve meg a szegények, magányosok mellett vállalt szolgálatot, mellyel szebbé, örömtelibbé teszik a helybeliek mindennapjait. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'