Péntek, 2018. szeptember 21., 09.25
Kortárs művészet, alternatív kiállító terekben

„Az élet – használati utasítás”

A Közszállítási Múzeumban látogatható a központi kiállítás
A Közszállítási Múzeumban látogatható a központi kiállítás

Szeptember 30-án, szombaton hivatalosan is elkezdődtek az Art Encounters kortárs művészeti biennále rendezvényei, amelynek keretében 13 kiállítótérben 150 művész mintegy 300 alkotása várja a temesvári művészetkedvelőket. A második Art Encounters Biennále kurátorai Ami Barak és Diana Marincu, akik a hazai kortárs képző művészeken kívül közép-európai (a volt a délszláv államok, Magyarország, Lengyelország), valamint Egyesült Államok-beli, kanadai, kínai, indiai és thaiföldi képzőművészek alkotásaiból válogatták össze a szeptember 30.–november 5. között látogatható tárlatok anyagát.

Az Art Encounters szervezői, mint első alkalommal is, az alternatív kiállítási helyszíneket, ipari létesítményeket részesítették előnyben. A rendezvénysorozat megnyitójára szombaton a temesvári Közszállítási Vállalat Corneliu Miklósi mérnök nevét viselő Múzeumban került sor, a régi Széna téri villamos depóban, a temesvári polgármester, a kurátorok és a szervezők, valamint szép számú érdeklődő jelenlétében. A Kortárs Művészeti Biennále kiállításainak a mottója: „Az élet – használati utasítás”, amely George Perec: „La vie mode d’emploi” című regényének a címét idézi. A Szállítási Múzeum mellett szombaton tárlatok nyíltak a Szépművészeti Múzeumban, az 1989-es Forradalom Emlékmúzeumában, a Művészetek Házában, a Calina és Calpe Galériákban és olyan alternatív helyszíneken mint a volt Dohánygyár, a Ion Mincu Kollégium kantinja, a Circumvalațiunii úti volt MOL-benzinkút, az Isho-ház vagy a Magyarmedvesi Vízmű.

„Az Art Encounters-nek köszönhetően Temesvár a régió kortárs művészetének a fővárosa lesz a következő időszakban – nyilatkozta a sajtónak Ovidiu Șandor üzletember, a rendezvénysorozat kezdeményezője –, a régió művészeti életének a színe-java itt van és olyan alternatív helyszíneket nyitunk meg a nagyközönség előtt, ahová soha nem tették be a lábukat. Felhívjuk a temesváriak figyelmét, hogy érdemes ezeket a tárlatokat sorra meglátogatni és megismerkedni a hazai és a nemzetközi kortárs művészet válogatott alkotásaival.” A kiállítások naponta 11–19 óra között látogathatók.

A második Art Encounters Biennálé művészeti hidat teremt Temesvár és Arad között, ahol két helyszínen, a Szépművészeti Múzeumban és az Arta moziban lesznek kortárs művészeti kiállítások, konferenciák és vetítések.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'