Hétfõ, 2019. február 18., 06.39

Az erős kohéziós politika erdélyi magyar érdek

Az erős kohéziós politika erdélyi magyar érdek
Az erős kohéziós politika erdélyi magyar érdek

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja az erős és jelentős finanszírozással rendelkező kohéziós politika mellett teszi le voksát, erre van szükség a 2020 utáni uniós költségvetési ciklusban is, hiszen a kohéziós politika az Európai Unió legfontosabb beruházási eszköze, amely a gazdasági növekedést, új munkahelyek létrehozását és regionális fejlődést eredményez.

 

„A Brexit negatív hatással van a2020 utáni uniós költségvetésre, tehát veszélyezteti a kohéziós politikát is. Már most vannak olyan hangok, különösen a nyugat-európai tagállamok részéről, hogy csökkenteni kellene a kohéziós politika finanszírozási keretét. A mi érdekünk, akár a többi közép- és kelet-európai országoké az, hogy legalább a jelenlegi szinten maradjon a finanszírozás, vagy növekedjen, ha erre lehetőség van. Ezen a téren kemény harcok várhatóak az Európai Parlamentben, a közép- és kelet-európai kollégákkal azon dolgozunk, hogy a jelenlegi szinten maradjanak a kohéziós alapok 2020 után is” – magyarázta Winkler Gyula. Véleménye szerint a kohéziós politika az európai szolidaritás konkrét jelképe, amely Közép- és Kelet-Európának nagyon fontos, hiszen innen kapják a legtöbb uniós finanszírozást.

 

„Az európai régióknak különbözőek a fejlesztési igényei. Vannak olyan régiók, amelyekben az infrastruktúra kimondottan fejlett, máshol épp erre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni. Nem lehet a kohéziós politikát olyan támogatási politikává egyszerűsíteni, amelyet a kevésbé fejlett régiók vehetnek igénybe, mert ez azt jelentené, hogy lemondanánk az EU-tagállamok és -régiók közti szolidaritásról” – hangsúlyozta az EP-képviselő. Mint fogalmazott, az Európai Néppárt képviselőcsoportja a kohéziós politika támogatási rendszerének egyszerűsítését szorgalmazza, különösen a kezdő vállalkozások és a kkv-ék számára elérhető pályázatok esetében, hogy ezáltal is felgyorsuljanak az uniós beruházások.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'