Hétfõ, 2018. október 22., 13.42

Az EU új piacvédelmi szabályokat léptetett hatályba

Az Európai Unió új piacvédelmi szabályokat léptetett hatályba az olyan országokból származó támogatott dömpingáruk behozatalával szemben, amelyekben jelentős az államilag előidézett piaci torzulás – közölte az Európai Bizottság szerdán.

Az uniós bizottság új módszert vezet be annak kiszámításához, hogy dömpingnek minősül-e az olyan országokból érkező uniós behozatal, amelyek gazdasága állami beavatkozás miatt torzul.
Az új jogszabály célja, hogy az EU piacvédelmi eszközei képesek legyenek a nemzetközi kereskedelmi környezet aktuális jelenségeinek – különösen az államilag előidézett, gyakran többletkapacitásokhoz vezető torzulások – kezelésére, teljes körűen tiszteletben tartva a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jogi keretében érvényes nemzetközi kötelezettségeket.
A dömping kiszámítása az eljárás szerint az exportáló ország kivitelének és belföldi árainak, illetve költségeinek összehasonlításával történik. Ha a belföldi árak vagy költségek a gazdaságot érintő állami beavatkozás miatt torzulnak, a bizottság ezeket figyelmen kívül fogja hagyni a belföldi érték számításakor. Helyettük a torzítatlan termelési és értékesítési költségeket tükröző egyéb referenciaértékeket fog használni – közölte.
Az új módszer bármely WTO-taggal szemben alkalmazható. Az új módszer alkalmazása előtt ki kell mutatni, hogy az exportáló ország gazdasága az állami beavatkozás miatt jelentősen torzul-e.
Az Európai Bizottság az államilag előidézett torzulásokról országjelentéseket tesz közzé.
Az uniós ipar ezekre a jelentésekre támaszkodva kérheti az új módszer dömpingellenes vizsgálatokban történő alkalmazását. Az egyes vizsgálatok során a bizottság fogja megállapítani, hogy szükség van-e az új módszer alkalmazására. A vizsgálat során az érdekelt felek – így az érintett ország kormánya és az exportálók is – lehetőséget kapnak arra, hogy észrevételezzék és cáfolják a jelentés megállapításait.
Az új módszer az EU szubvencióellenes szabályait is szigorítja oly módon, hogy a jövőbeni ügyekben minden új, a vizsgálat során feltárt támogatás is vizsgálható legyen, és megjelenhessen a kivetett végleges vámokban.

 (Forrás: MTI)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'