MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 18.05

Az idei a mozi éve volt

Az aradi Művész moziban (Arta) 2014-ben indították újra a vetítéseket
Az aradi Művész moziban (Arta) 2014-ben indították újra a vetítéseket

Az elmúlt években a helyi önkormányzatnak sikerült mindhárom aradi mozit üzembe helyeznie.

2014-ben nyitották újra a hosszú ideje felújítás alatt álló Arta mozit, mely egyike azon romániai, nagy múltú művészmoziknak, melyeket sikerült teljes egészében felújítani.

Idén, közel harminc év után újranyílt az aradi Mosóczy-telepen lévő régi mozi.  Az Arta és a gáji Solidaritatea mozikhoz hasonlóan 2012-ben ezt is átvette a város, majd 2016-ban megkezdődtek a felújítási munkálatok. A létesítményt az önkormányzat kulturális központtá alakította, melyet belül többek között modern bútorzattal és korszerű kép- és hangtechnikai berendezésekkel szereltek fel.

Ugyancsak idén kezdték újra a vetítéseket a Solidaritatea moziban. Gáj városnegyed egyik emblematikus épületét, a katolikus templom baloldalán álló Solidaritatea mozit a helyi önkormányzat kulturális központtá alakította, melyet 2014-ben adtak át. Tavaly a helyiséget berendezték, felszerelték modern projektorral, hogy filmeket is lehessen vetíteni.

A gáji mozi volt a harmadik idén, mely Aradon újraindult az Arta és Mosóczy-telepi után. A vetítések újraindítását az Arad Municípiumi Kulturális Központ és a CitiZenit Egyesület kezdeményezte.

A leglátogatottabb mozi 2017-ben az Arta volt, ahol 53 alkalommal vetítettek, ezeken több mint 7700 néző fordult meg. A szokásos heti vetítéseken kívül itt tartották a Cannes-i Filmnapokat és a Francia Filmfesztivált, de folytatódott a Magyar Filmnapok, a fARAD dokumentumfilm-fesztivál, a Kinodiseea és a Docuart Filmkaraván is.

Az aradiak népszerűségi listájának második helyén a Mosóczy-telepi mozi, a gyermekek mozija áll. 2017-ben itt összesen 10 gyermekfilmet vetítettek, melyen több mint 1200 néző vett részt.

A gáji moziban mindössze hat alkalommal vetítettek, itt összesen közel 500 személy fordult meg a filmvetítések alkalmával.

Az Arad Municípiumi Központ 2018-ban is folytatja a filmvetítéseket mindhárom moziban, leginkább román, európai filmeket terveznek, de nem csak.

A gáji és Mosóczy-telepi mozikban leginkább animációs filmeket terveznek vetíteni, de kilátásban van egy Gyermekfilm-fesztivál is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'