Fölszálott a páva

JelenHaz
Szerda, 2019. október 23., 19.34
A Mosóczy-telepiek jogos sérelme nyomában

Az igazgató nem ismeri a villamosközlekedést?

Az első kitérő a vasúti felüljárótól néhány száz méterre, az első megállóban van, amelynek a sínpárjai a látható sárga ház közelében futnak össze
Az első kitérő a vasúti felüljárótól néhány száz méterre, az első megállóban van, amelynek a sínpárjai a látható sárga ház közelében futnak össze

A közelmúltban Aradnak a Mosóczy-telepi városnegyedében közlekedő 15-ös és a 16-os villamosoknak a városközpont felől, illetve arrafelé „kézen fogva”, vagyis néhány méternyi követési távolságban történő közlekedését tettük szóvá. Azért felháborító a helyzet, mert csúcsforgalomban 25, napközben 40 percnyi várakozási idővel lehet közlekedni évek óta. Az áldatlan helyzetre pofonegyszerű, többletköltséget nem igénylő megoldás lenne, ha csúcsforgalomban 12-13, nap közben 20 perces program-eltolódással közlekedne egyik villamos. Ezt viszont az Aradi Közszállítási Vállalat vezetősége sehogyan sem akarja, évek óta hajánál előrángatott okokra hivatkozva. Nos, az újságcikk kapcsán Bognár Levente alpolgármester telefonon kérte számon a vállalat igazgatóján, Mosóczy-telepen évek óta megoldásra váró áldatlan helyzetet.

Az igazgató azt válaszolta: módosítanák egyik villamosnak a menetrendjét, csakhogy a Mosóczy-telepen csupán egyetlen sínpár létezik kitérő nélkül, ezért találkozáskor nem tudnák egymást kikerülni, tehát kénytelenek együtt közlekedni.

A helyzet tisztázása érdekében lefotóztuk a jelzett útszakaszon létező mindkét kitérőt. Mert ugye, aki arra jár, láthatja: a vasúti felüljáróról a Mosócy-telep első megállójáig két sínpár létezik, a pálya a jelzett megálló után folytatódik egyetlen sínpárban a következő megállóig. Ott újra szétválnak, majd a megálló után egyetlen sínpárban folytatódik az utca végéig, ahol visszafordulnak a villamosok. Tehát két kitérő is létezik a Mosóczy-telepen, ahol a közlekedési feltételekről az igazgatónak látszólag fogalma sincs, vagy csak egyszerűen megszokta, hogy bármilyen kifogását lenyelik. Mert sokkal hihetőbb lett volna, ha azt állítja: számítógépes vírus akadályozza a menetrend programjának a módosítását; esetleg az informatikusának nincs ötpercnyi ideje a közlekedési programnak a módosítására. Talán még azt is szívesebben elhittük volna, hogy az eszeveszett közúti forgalomban a villamosvezetők csakis párban mernek közlekedni, de olyan emeletes marhaságot állítani, amit az átlagutazó is meg tud cáfolni, semmiképpen nem vártunk volna.

Már csak az a kérdés: meddig tűri a városi tanács az alárendeltségébe tartozó Közszállítási Vállalat vezetősége részéről, egy egész városnegyed lakossága jogos sérelmeinek a semmibevételét?


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'