Szombat, 2018. október 20., 07.52
Egyéves mérlegvonás Kofity Zoltán vajdahunyadi RMDSZ tanácsossal

Az összkép jó, de vannak égető problémák

Az összkép jó, de vannak égető problémák
Az összkép jó, de vannak égető problémák

Mandátumának első esztendejét értékelte a napokban Vajdahunyad polgármestere, kiemelve a többtucatnyi városfejlesztési projektet, melyeket EU-s, illetve kormánytámogatással igyekeznek megvalósítani. Hogy ez mit jelent az itt élő, közel 3000 lelkes magyar közösség szempontjából – erről kérdeztük Kofity Zoltán, városi RMDSZ tanácsost, kitérve az egyéni mérlegvonásra is.

– Alapjában véve jó év áll a hátunk mögött, melyben a városvezetéssel elfogadható viszonyt sikerült kialakítani. Túlzás lenne azt mondanom, hogy elégedett vagyok, de tény, hogy a város folyamatosan fejlődik. Legnagyobb kincsünkre, a Hunyadiak várára eléggé odafigyel a városvezetés. Sikerült megnyitni a céhek házát és a huszárudvar többi épületében is múzeum nyílt. Idén is megvolt a nemzetközi kastélyvásár és egyre szaporodnak a kastély körüli rendezvények. Az elmúlt évben konkrét formát öltött a középkori park terve is és a város régi központjának felújítása. A színház teréről induló sétálóutca projektje pedig már kivitelezés alatt áll. Ami a gazdasági fejlődést illeti: megnyílt egy nagy Dedeman üzlet, 150 új alkalmazottal, és ide költöztette egy alföldi gyárát a Dräxelmaier, megduplázva vajdahunyadi alkalmazottainak számát.  A város tisztasága is folyamatosan javul. Nemrég helyeztük ki az első földbe süllyesztett szelektív konténereket. Hamarosan ilyenek váltják fel a kukákat az egész város területén. E fejlesztések természetesen a város magyar lakosságát is érintik.

– Voltak-e RMDSZ kezdeményezések a tanácsban? Hogyan fogadták ezeket?

– Természetesen voltak. És volt, amit nagyon pozitívan fogadtak. Például a Caritasszal közös projekt abszolút támogatásra talált a tanácsban: 12 ruhás konténert helyeztünk ki a településen, ami nagyon hasznosnak bizonyul. Szintén RMDSZ közbenjárásra alakult ki partnerség a városháza, a Hunyadi vár és egy marosvásárhelyi középiskola között. Továbbá június 29-én kerül megrendezésre a lengyelországi román nagykövetséggel közösen szervezett retroautó-kiállítás a várban. Ebben is kulcsszerepünk volt. És aktív szerepe van az RMDSZ-nek a szombathelyi testvérvárosi kapcsolat ápolásában, melynek gyümölcsei közt említhetők a gyakori kölcsönös látogatások, a magyarországi gyermekek Hunyad megyei sítábora és a helyiek balatoni táboroztatása. Ezek nem új keletű dolgok, de a működésükhöz állandó kapcsolattartás szükséges. Persze vannak kevésbé pozitív tapasztalataink is. Idén például a magyar egyházaknak a szokásosnál kisebb támogatást sikerült kieszközölni a várostól. És valahogy mindig elakad a Hunyadiak várában lévő feliratok magyar nyelvű fordításának kihelyezése is.

– A várból nem csupán a magyar felirat hiányzik…

– Igen. Ez is egy folyamatban lévő projektünk, hogy magyar szobát rendezzünk be a várban. Egyeztettünk már a polgármesterrel és azt szeretnénk, hogy a Bethlen szárny két szomszédos földszinti termében interaktív jellegű állandó kiállítást nyissunk, ahol a vár magyar történelmi vonatkozásait, valamint a helyi hagyományokat mutatnánk be.

– A tavalyi választást megelőzően elhangzottak ígéretek kimondottan a magyar közösség irányába is. Olyanok, mint csángótelepi, rákosdi közművesítés, iskola-óvodatámogatás stb. Ezek mennyire állnak közel a megvalósításhoz?

– A csángótelep közművesítésének költségeit sikerült belefoglalni az idei városi költségvetésbe, ami azt jelenti, hogy ez év végéig meg kell valósulnia. Rákosd közművesítése viszont 2018-ra van beütemezve. És ott van még Alpestes, ahol ilyen téren még nem történt előrelépés. Viszont ott is tartottunk lakossági fórumot, ahol a falu Déva felöli bejáratának átépítését kérték, közlekedés-biztonsági megfontolásból. Ezen is dolgozunk. A magyar tagozatos tanintézmények támogatása terén azt mondhatom, hogy az iskolaépület városi viszonylatban nagyon jó állapotban van. Az utóbbi években jelentős támogatás jutott ide. A gond inkább a gyermeklétszám terén mutatkozik. A magyar tagozatos óvodába viszont, ahova 40 kisgyermek jár, jelentős anyagi támogatást juttattunk, amiből felújították a mosdókat, új ágyakat, matracokat vásároltak a napközis csoport számára.

– Van-e olyan égető szükséglete a helyi magyarságnak, amit sürgősen orvosolnia kéne a városnak?

– Mint említettem, idén nagyon szűkösre szabták a magyar egyházak támogatását. Márpedig a vajdahunyadi római katolikus templom sürgős javításra szorul. A meggyengült tetőszerkezet miatt az épület beázik és itt már olyan méretű javításra van szükség, mely meghaladja a helyi kis közösség erejét és jogosan várnak támogatást a város részéről. Rövidtávon ezt látom a legégetőbb feladatnak, amit meg kell oldanunk. Továbbá sürgetni szeretném az alpestesi közművesítést is és hát, mint említettem, a vár környékén lenne sok a tennivaló: a magyar feliratok, magyar vonatkozások megjelenítése terén. Pillanatnyilag ezeken dolgozom.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'