MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 19.24
Újszentesi Napok 2017

Az Újszentesi Háziasszonyok jubileumi találkozója

A tordai néptánccsoport a Nélküled című dalt énekli
A tordai néptánccsoport a Nélküled című dalt énekli

A megyeszékhellyel szomszédos magyarlakta településen az elmúlt hét végén szervezték meg a hagyományos Újszentesi Napokat. A háromnapos, kulturális és sporteseményekben bővelkedő rendezvénysorozaton részt vettek Újszentes magyarországi és vajdasági testvértelepüléseinek a képviselői is.

A rendszerváltás utáni években Újszentes község látványosan fejlődött, 2013-ban Románia legfejlettebb településeként tartották számon. A robbanásszerű  fejlődésnek árnyoldalai is vannak: ha 1992-ben még 50% felett volt a magyarság részaránya Újszentesen, mára a település lakosságának alig 14%-a vallja magyarnak magát. A még mindig ezer feletti lélekszámú újszentesi magyarság azonban kitart hagyományai, kultúrája mellett és minden alkalmat megragad, hogy megmutassa magát.

Az Újszentesi Napok keretében ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját az Újszentesi Háziasszonyok művészeti csoport. A helyi kultúrházban szombat este megtartott jubileumi találkozó keretében levetítették a Háziasszonyok tíz éves tevékenységét bemutató, fényképekkel és videofelvételekkel illusztrált filmet. A filmet Meda Călin, a Háziasszonyok művészeti csoport egyik oszlopos tagjának a férje készítette, a fellépéseinkről készült videofelvételek és korabeli fényképek felhasználásával – nyilatkozta lapunknak Dénes Ildikó újszentesi tanácsos, a vetítés végén élőben is eltáncoltuk legutóbbi charleston táncunkat, amit ezúttal is szeretettel fogadott a közönség. Victor Malac polgármester és Miklós Árpád alpolgármester virágokkal és születésnapi tortával, pezsgővel lepett meg bennünket. A tíz év alatt több mint 50 „háziasszony” volt a csapatunk tagja, közülük már nincsen mindenki közöttünk, róluk is megemlékeztünk. A jó hangulatú találkozón az újszentesi román közösség néhány tagja is részt vett.

Vasárnap délben került sor az újszentesi községházán a helyi tanács ünnepi ülésére, amelyen Szentes és Sándorfalva (Magyarország), valamint Begaszentgyörgy, Tamásfalva, Torontáltorda és Horgos (Vajdaság) testvértelepülések képviselői, polgármesterek, alpolgármesterek és önkormányzati képviselők is részt vettek. Az ünnepi ülés keretében Victor Malac polgármester beszámolt az elmúlt év újszentesi megvalósításairól, majd szó esett a testvértelepülésekkel közösen benyújtott pályázatokról és a testvértelepülési kapcsolatok elmélyítésének további lehetőségeiről.

Az Újszentesi Napokra a testvértelepülésekről érkezett több művészeti csoport és sportklub is elküldte képviselőit, akik vasárnap délelőtt megismerkedtek Temesvár nevezetességeivel, délután pedig felléptek az ünnepi műsor keretében. A szabadtéri színpadon az újszentesi óvodások és hagyományőrző csoportok, a Szentesről, Torontáltordáról, Tamásfalváról, Sándorfalváról, Horgosról, valamint a Temes megyei Gyüregről és Vejtéről érkezett művészeti csoportok fellépését tapsolhatta meg a lelkes újszentesi közönség. Érdemes kiemelni a szentesi Kötélugrók látványos bemutatóját, amelyhez hasonló egyedi és színvonalas produkciót ritkán látni tájainkon.

A háromnapos rendezvénysorozat vasárnap este ünnepi tűzijátékkal ért véget.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'