JelenHaz
Kedd, 2019. március 26., 22.19

Az újszülöttet 15 napon belül nyilvántartásba kell vetetni

 
2008. február 13., 13.10
Szerda

A legtöbb szülő tisztában van azzal, hogy újszülött gyermekét minél hamarabb be kell jelentenie, nyilvántartásba kell vetetnie. A születési bizonyítványt annak a polgármesteri hivatalnak az anyakönyvi irodájában állítják ki, amelynek körzetében a gyermek született. A bizonyítvány kiállításához kérik a szülő (anya vagy apa) szóbeli nyilatkozatát, mindkét szülő személyi igazolványát, a szülést megállapító orvosi igazolást valamint a szülők házassági bizonyítványát.

Abban az esetben, ha a gyermek külföldön született és a születési bizonyítványt az illető ország kompetens hatósága állította ki, kötelező ennek az okiratnak az átírása, bejegyzése a román anyakönyvi nyilvántartóba, az anyaországba történő visszatérést követő hat hónapon belül!

A bejegyzési kérvényt abba a polgármesteri hivatalba kell benyújtani, amelyhez a szülők lakhelyük szerint tartoznak. A kérvényhez csatolni kell a széljegyzettel (apostilă) ellátott eredeti születési bizonyítványt, valamint annak közjegyző által hitelesített fordítását.

Az újszülött bejegyzésének elmulasztása, illetve a bejegyzési határidő(k) be nem tartása szabálysértésnek minősül az anyakönyvi iratok jogrendje szerint és 100-tól 200 lejig terjedő pénzbírsággal büntethető.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'