JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 03.28
Zöld út a Szántay-szobor felállítása előtt

„Az utódok feladata”

Amint azt a Nyugati Jelenben olvashatták, szobrot kap Aradon Szántay Lajos, a város egyik legnagyobb néhai műépítésze. Az élethű nagyságú bronzalkotás Szántay egyik monumentális alkotása, a Maros parti Kultúrpalota lépcsőin kap majd helyet, az erre vonatkozó határozatot kedden fogadta el a helyi tanács.

Az RMDSZ helyi önkormányzati képviselőinek egyik prioritása volt, hogy Szántay Lajosnak méltó emléket állítson a város. Most, hogy a határozatot megszavazták, zöld utat kaptak az elképzelés megvalósításához.

Bognár Levente aradi alpolgármester a Nyugati Jelennek azt nyilatkozta a tanácsülés után, hogy „az utódoknak” fontos ezt a régi ötletet kivitelezni. Ennek a gondolata legelőször az aradi Kultúrpalota ünnepélyes átadásának 100. évfordulóján fogalmazódott meg. „Mint tudjuk, jelenleg Arad egyik emblematikus és legösszetettebb műemlékének a restaurálása zajlik. Szántay a Kultúrpalotával, sok más általa tervezett épülettel együtt egy városképet alkotott Aradon. Célunk az volt, hogy a műépítészt ábrázoló szobor valahogy kapcsolódjon a Kultúrpalotához. A most elfogadott tanulmány is ebbe az irányba indult el és reméljük, hogy ezt sikerül megvalósítani. Nekünk, utódoknak fontos ez a lépés, a továbbiakban a költségvetési keretet kell biztosítanunk, majd elkezdődhet a szobor tulajdonképpeni megvalósítása” – mondta az alpolgármester. 

Az Arad városképét meghatározó néhai műépítész korábban, halálának 50. évfordulóján egy emléktáblát kapott, melyet a Széchenyi (ma Horia) és Batthyány (ma Episcopiei) utcák sarkán lévő, az építész nevét viselő Szántay-palotán helyeztek el.

Cs. E.

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'