JelenHaz
Kedd, 2019. november 19., 23.17
Szabadtéri Gördülő Opera Déván

Bájital szerelmes lelkeknek

Magyar gördülő opera Déván. Erdélyi turnéja következő állomásai Temesvár és Arad lesznek
Magyar gördülő opera Déván. Erdélyi turnéja következő állomásai Temesvár és Arad lesznek

Kellemes estét töltöttek azok a dévai és szászvárosi magyarok, illetve dévai románok, akik a vár alatti térre mentek, hogy élőben láthassák a Magyar Állami Operaház előadását.

A Gördülő Opera programsorozat keretében Erdélyt bejáró budapesti művészek Gaetano Donizetti remekművét, a „Szerelmi bájital” című vígoperát adták elő. Toronykőy Attila rendező modern szellemben, népszínházi jelleggel dolgozta fel az először 1832-ben bemutatott vígoperát, sajátos módon vegyítve a drámát, a zenét és az idillt, sőt magát a kamiont is bevonva a rendezésbe, nemcsak a színpadként szolgáló platóját.

A történet főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy szélhámos kuruzsló„bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, sőt, a hadseregbe is bevonulna, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, végül az őszinte szerelem és a kitartás elnyeri jutalmát, noha a bájitalt áruló szélhámos sem jár rosszul. Az előadás végén pedig a magyarországi művészek és a helyi közönség együtt énekelte el a nemzeti himnuszt.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'