Fölszálott a páva

JelenHaz
Szombat, 2019. október 19., 17.31
Környezetbarát arculatra törekszik a bánya

Baktériumos víztisztító a bányánál

Baktériumos víztisztító a bányánál
Baktériumos víztisztító a bányánál

Augusztus 28-án délelőtt avatják fel a Zsilvölgyi Kőszénbánya Vállalat (CNH) második víztisztító berendezését – ezúttal a  lónyai bányánál.

Ezzel lassan a vége felé közeledik az átfogó fejlesztési program, amely a CNH környezetbaráttá tételét célozta – nyilatkozta a sajtónak Daniel Surulescu, vezérigazgató. Állítása szerint a vállalat 2004 óta  3 millió új lejt költött a környezetvédelmi előírások betartását célzó fejlesztésekre. A négy évre terjedő projekt első lépéseként, 2004-től már nem engedjük az ércmosás során keletkező szennyvizet a Zsilbe – mondja Surulescu, aminek látható eredménye, hogy a Zsil az ország egyik legszennyezettebb folyóvizéből, pár év alatt a legtisztábbak sorába került. Ezen kívül tavaly és idén számtalan olyan befektetés történt a bányavállaltnál, amely a környezetszennyező anyagok (ércmosásból származó steril, ócskavas, üzemanyag, stb), környezettől való biztonságos elzárását eredményezték.

A ma felavatásra kerülő víztisztító berendezés már a második ilyen jellegű befektetés a CNH-nál. Az elsőt, július derekán avatták fel Urikányban. A 650 ezer lejes víztisztító, hazai premierként bakteriális alapon tisztítja a vizet. Az ötlet és a berendezés alkatrészeinek nagy része Magyarországról származik, felszerelését azonban egy helybeli cég végezte. A 11 kw-al működő urikányi víztisztítónak, akárcsak ma felavatásra kerülő lónyai társának kapacitása: napi 140 köbméter víz.

A tervek szerint hamarosan a parosényi és vulkáni bányáknál is beindítják a hasonló víztisztító berendezéseket, végére érve ezáltal a környezetvédelmi befektetéseknek, melyek nyomán a CNH vezetősége azt reméli, hogy megkapják a szigorú EU-s szabályok betartását megkövetelő működési engedélyt a környezetvédelmi felügyelőségtől.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'