Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 02.44

Bálázzák Temesvár szemetét?

Bálázzák Temesvár szemetét?
Bálázzák Temesvár szemetét?

Temesváron a városatyáknak körmükre égett a hulladéktárolás kérdése, pedig már néhány éve tudják, hogy 2008. december 31–én be kell zárni a paráci szemétdombot.

A polgármesteri hivatal szakemberei szükségmegoldásban gondolkodnak, az egyik ilyen az előzőleg szétválogatott temesvári hulladék bálázása és tárolása az új, Gizellafalván létesítendő környezetbarát hulladéktároló megnyitásáig. A városházi illetékesek már el is utaztak Németországba, ahol a szemét bálázására alkalmas berendezésekre gyűjtenek ajánlatokat. Adam Crăciunescu, a Temes Megyei Önkormányzat alelnöke átmeneti megoldásként elfogadhatónak tartaná a háztartási szemét bálázását, de a szemétbálák tárolására sem találtak még megfelelő helyet. „Gizellafalva egyelőre nem rendelkezik a bálázott hulladék odaszállítására és tárolására alkalmas infrastruktúrával – nyilatkozta a megye alelnök – többek között egy hidat is még kellene építeni a szemét tárolására kijelölt helyszín megközelítése céljából”.

A temesvári köztisztaságért felelős RETIM cég közel félmillió, temesvári és környékbeli lakos háztartási szemetét gyűjti össze naponta. Ahhoz, hogy a Temes megyei környezetbarát és integrált hulladéktároló rendszer beindulhasson, hét hulladék–válogató állomást és két transzfer–állomást kellene kiépíteni, Temesváron és Lugoson. A Temes megyei hulladékgazdálkodási tervet a napokban hagyta jóvá az önkormányzat, a környezetbarát hulladéktároló még csak a megvalósíthatósági tanulmány elfogadásának szakaszához érkezett. Ha minden szükséges dokumentáció és engedély együtt lesz, akkor 12–14 hónapra lesz szükség a hulladéktároló megépítéséhez. Kérdés azonban, hogy mit szólnak majd a bálázott szeméthez a Környezetvédelmi Hatóság, vagy akár az Európai Unió illetékesei? A Németországból Magyarországra „exportált” bálázott szemétnek annak idején nem örültek a magyar hatóságok...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'