JelenHaz
Csütörtök, 2019. november 21., 05.16

Balesetet szenvedett egy magyar barlangász Erdélyben

 
2018. november 05., 16.31
Hétfõ

Balesetet szenvedett magyar barlangászt mentettek ki szombaton az erdélyi Szolcsvai Búvópatak barlangjából a Fehér megyei hegyi és barlangi mentők – jelentette az Agerpres hírügynökség.

 

A 30 éves magyarországi barlangász nő három társával próbált végighaladni a Szolcsvai Búvópatak barlangján, ám egy négyméteres zuhanás következtében combtörést szenvedett. A barlangász nőt kihűléses (hipotermiás) állapotban sikerült kihozni a barlangból. Mentővel szállították a gyulafehérvári kórház sürgősségi osztályára. A mentéshez a Bihar, Kolozs és Arad megyei barlangi mentőket is készenlétbe helyezték, de segítségükre végül nem volt szükség.

A román hegyimentő-szolgálat honlapján azt közölte, hogy a csoport – melynek a balesetet szenvedett barlangász is a tagja volt – engedély nélkül jutott be az amúgy rácsokkal elzárt barlangba.

A Torockói-hegységben levő Szolcsvai Búvópatak barlangja az egyik legnagyobb romániai aktív barlang. Az 1,2 kilométer hosszú járatain átfolyik a Szolcsva patakja, mely több helyen is föld alatti vízeséseken zúdul alá. A barlangban telel Európa legnagyobb denevérpopulációja, melynek egyedszámát 84 ezresre becsülik. (MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Józsa Miklós / Kedd, 2018. november 06., 09.18 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Miért nem kértek engedélyt? Meg kéne büntetni!
Hozzászólt: Józsa Miklós / Kedd, 2018. november 06., 09.16 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Miért nem kértek engedélyt?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'