JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 22.17

Bálint napján indul a „szíves” megelőző kampány

Dr. Dan Gaiță orvosprofesszor a megelőző kampányról nyilatkozik a sajtónak
Dr. Dan Gaiță orvosprofesszor a megelőző kampányról nyilatkozik a sajtónak

A temesvári Cardioprevent Alapítvány egy időskorban gyakori szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció szűrését célzó kampányt indít be 2018 február 14-én, Bálint napján. A kampány célja a szívritmuszavarban szenvedő személyek körében nagyon gyakori iszkémiás agyérkatasztrófa (szélütés) megelőzése. Romániában évente 65 000 embert ér szélütés!

A Cardioprevent Alapítvány megelőző kampányáról dr. Dan Gaiță orvosprofesszor beszélt a Városházán megtartott sajtótájékoztató keretében. A professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai egészségügy helyzete csak 1/3 arányban felelős a szélütés rendkívüli gyakoriságért, 2/3 arányban mi magunk, a közösség vagyunk a felelősek, elsősorban nekünk kell tennünk az egészségünkért! A legfontosabb, amit tehetünk, az egészséges életmód mellett a megelőzés, hiszen a pitvarfibrilláció nevű szívritmuszavar a szélütés első előjele lehet. A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

Miről szól a Cardioprevent Alapítvány megelőző kampánya? Szűrésre jelentkezni lehet a temesvári Farmado gyógyszertárakban (a legnagyobb a Victoriei téren működik, a volt 1-es számú Gyógyszertár), ahol 65 év feletti, illetve szív- és érrendszeri betegségek és cukorbetegség miatt kezelésben részesülő személyek jelentkezését várják. A betegek a receptjükkel igazolhatják, hogy a kockázati csoporthoz tartoznak. A szűréseket a Cardioprevent Alapítvány végzi el, amely megfelelő infrastruktúrával rendelkezik a pitvarfibrillációs esetek kiszűrésére. A kampány keretében mintegy 6000 személy jelentkezésére számítanak, akik közül kiszűrik a pitvarfibrillációs eseteket és kardiológiai szakvizsgálatra küldik őket, ahol megkapják a szélütés megelőzésére szolgáló kezelést. A „szíves” kampány szervezőinek a jelszava: a szélütés igenis megelőzhető!

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'