Kedd, 2018. június 19., 17.29
Határtalanul Déva–Budapest

Barátság, ötletbörze, értékismeret

Fotók: Gáspár-Barra Áron
Fotók: Gáspár-Barra Áron

Negyvenfős budapesti diákcsoportot, illetve kísérőiket látták vendégül a napokban a dévai Téglás Gábor elméleti Líceumban. A magyar kormány által támogatott Határtalanul program keretében a dévai magyar oktatási központ immár hét anyaországi tanintézménnyel vette fel a kapcsolatot, Szegedtől Nyugat- és Észak-Magyországig.

– A határtalanul program célja, hogy a lecsatolt területeken élő diákok középiskolai tanulmányaik idején jussanak el Magyarországra, és az ottaniak hasonlóképpen ezekre a vidékekre, hogy megismerhessék egymás értékeit, és élő kapcsolat alakuljon ki az iskolai közösségek, illetve a diákok között. A Budapesti Károlyi Mihály Közgazdasági Szakgimnáziummal 3-4 éve vettük fel a kapcsolatot. Most ők pályázták e projektre a Határtalanul program keretében, és ennek köszönhetően a múlt napokban 38 dévai diák és 4 kísérő látogatott Budapestre, ahol tartalmas szakmai és turisztikai programmal vártak. A diákok megismerkedtek Budapest nevezetességeivel, ellátogattunk a várba, a parlamentbe, Visegrádra és még egy szabaduló-szobában is megfordultunk. Ezt a gazdag programot és a szíves vendéglátást igyekszünk most viszonozni egy hasonló létszámú budapesti diákcsoportnak, akiket elkalauzolunk a város és megye történelmi, turisztikai nevezetességeihez (Déva és Vajdahunyad vára, Veresbástya, Ócskay arborétum, illetve a hátszegi bölényrezervátum). A négynapos dévai programot egy közös szakmai produktum bemutatásával zárjuk  – közölte Kocsis Attila Levente, dévai iskolaigazgató, megemlítve, hogy a Határtalanul program korábbi találkozói során született már közös recepttár, multimédiás bemutató és számos egyéb ötletes produktum.

A Budapesti Károlyi Mihály Közgazdasági Szakgimnázium képviseletében Gere Gábor projektvezető értékelte a két tanintézmény közti együttműködést, meggyőződéssel állítva, hogy ez nem merül ki az egyszeri diákcserében, hanem hosszú távú hozadéka lesz.

– A közös szakmai produktumunk címe A turizmus vállalkozásfejlesztő hatásai Budapesten és Déván. Ez meglehetősen hangzatos megfogalmazás, de tartalma sem elhanyagolható. És szerintem a legfontosabb, ami e produktum mögött van: a dévai és budapesti diákok közös munkája. Nyolcfős, vegyes csoportokra osztva dolgoztak a napokban, felmérve Budapest és Déva adottságait, vállalkozásait. Kétségtelen, hogy a két város már csak méreteiből adódóan eltérő lehetőségekkel rendelkezik, de a diákok nagyszerű ráérzéssel ismerik fel a vállalkozási lehetőségeket. Az ipar Magyarországon és Erdélyben is visszaszorulóban van, ám a szolgáltatások, a kisvállalkozások terén óriási a lehetőség. A dévai diákok Budapesten egy szabaduló-szobában is szórakoztak. Ennek az épülete korábban egy hatalmas gyár része volt. Hasonlót Déván, illetve a környéken is lehetne létesíteni. A projektnek egy olyan része is van, hogy a két iskola diáksága egy közös vállalkozást hozzon létre. Ez idővel akár valós vállalkozássá alakulhat. Azt látom: a diákok nagyszerűen dolgoznak együtt, nyitottak, ötletesek és nagy a vállalkozó kedv. A személyes kapcsolatok is megerősödtek, a világhálón folyamatosan kommunikálnak. A két intézmény között pedig úgy érzem, hogy a testvériskolai kapcsolatra is megért az együttműködés, úgyhogy lesz még ennek folytatása. Mi mindenképp szeretnénk eljönni bográcsozni, és a dévai diákokat is bármikor szívesen látjuk – erősítette meg a hosszú távú együttműködési szándékot Gere Gábor, budapesti projektvezető. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'