Hétfõ, 2018. december 17., 12.57
Királynő kerestetik (4/4.)

Beatrix

Bármennyire is boldog volt Borbálával,Mátyásnak új ara után kellett néznie, biztosítandó a trónörököst és a Hunyadi-dinasztia megalapozását. Ez azonban nem volt egyszerű, hiszen az európai uralkodóházakkal is taktikáznia kellett, illetve az itthoni arisztokrácia torkán szinténle kellett nyomni a keserű falatot. Olyan ajtókon kellett kopogtatnia, amelyek nem okoztak érdekellentéteket. A lengyel udvar felháborodva utasította vissza amenyasszonykérelmét, a milánóiak nyílt ajánlkozását a velenceiek kérésére maga a pápa gátolta meg, míg az osztrák és német próbálkozásai a magyar nemesség ellenszenvén véreztek el. Végül a nápolyi udvarból származó Beatrix bizonyult a mindenki számára elfogadható arának.

A király 1474 októberében a csehekkel és lengyelekkel vívott háború idején értesült, hogy  az egyik legelőkelőbb európai királyi ház – az Árpád-ház, (I. András királyunk Jolánta lányán keresztül) és az aragón dinasztia – leszármazottja, Aragóniai Ferdinánd, Nápoly királya hajlandó hozzáadni leányát. Mátyás örömében az ostromlott városban egy órán át kongattatta a harangokat, gyertyákkal és égő szurokhordókkal világíttatta ki a várost. 

Beatrix kislány korában szokatlan tudásvágya révén szivacsként szívta magába a reneszánsz kor információit, tizenhat éves korára teljes udvartartást kapott, és a kiművelt leányzó kora egyik legokosabb és legstílusosabb arisztokrata hölgyévé vált. Észbeli tudása viszont csak a művészetekre terjedt ki, a viselkedésére, valamint a költekezésére már nem volt hatással. Korabeli források bizonyítják, hogy a hercegnő két kézzel szórta a pénzt, és a szeretőivel is önzetlenül játszadozott. Hirtelen hajlamairól akkor kelt szárnyra a híresztelés, amikor egyik „játszótársát” holtan találták az ágyában.

Mátyás legnagyobb szerelme vitán felül Beatrix volt. 1476-ban házasodtak össze, a lány ekkor alig múlt 19 éves, és a leírások szerint nagyon is vonzó külsővel rendelkezett. Nem csoda, hogy a női szépséget igencsak értékelő király első látásra beleszeretett, és gyakorlatilag társuralkodót csinált belőle.

Beatrix becsvágyát nagyon jól kielégítette ez a helyzet, így a végsőkig lojális volt férjéhez. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a szívével szerette-e őt, de az eszével mindenképpen.

Mátyás katonaemberként alig tartózkodott Budán, nem sokat foglalkozott az udvarral. Beatrix érkezése az udvarba úgy hathatott, mint mikor egy igényes nőt egy férfi munkásotthonba szállásolnak el!  A korabeli magyar királyi udvar ugyanis igen távol állt attól, amit az új királyné hazájában, Nápolyban megszokott.

Beatrix hamarosan fényes udvartartást varázsolt a „legénylakásból”,az ő nevéhez fűződik a királyi udvar reneszánsz pompájának megteremtése. Itáliából mestereket hívatott, nagyszerű ebédlőtermeket rendeztetett be, díszes csarnokokat, aranyozott lakószobákat varázsolt a dísztelen helyiségekből, olasz trovatorik váltották fel a magyar hegedősöket.  Bevezette a spanyol udvari etikettet, az ajtókhoz őröket állíttatott, megszüntette a királyhoz való szabad bejárást, ezzel elszigetelvén Mátyást magyar környezetétől.

Mátyásra nagy befolyással bírt, különösen a humanisták támogatását illetően.

Házasságuk rendkívül kiegyensúlyozottan működött, amíg ki nem derült Beatrix meddősége. Szertefoszlott a dinasztia-alapítás lehetősége, s ez a már idősödő Mátyást különösen megviselte. A korabeli rossz nyelvek Beatrix meddőségét a nápolyi előéletével hozták összefüggésbe.

Corvin János trónra lépését minden eszközzel, még rémhír-terjesztéssel is sikerült meggátolnia, mivel ő maga szándékozott a trónra ülni, csakhogy Mátyás halála után a dolgok nem úgy alakultak, mint ahogyan azt eltervezte.

 

                                                          Murvai Miklós

 

o0o

 

A rendezvénysorozat első, videóvetítéssel egybekötött előadására 2018. február 28-án, ma 17 órakor(délután 5 órakor, NEM 18 órakor) a Jelen Ház nagytermében kerül sor. Meghívott előadó Olasz Angéla történelemtanár, közreműködik Tóthpál Eszter, a Csiky Gergely Főgimnázium tanulója.

Házigazda: Murvai Miklós.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'