Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. október 22., 09.12

Bégaszentmihályig elkészült a Temesvár–Nagybecskerek kerékpárút

A határon átívelő kerékpárút-projekt táblája (Fotók: Illés Mihály)
A határon átívelő kerékpárút-projekt táblája (Fotók: Illés Mihály)

Javában épül a Temesvárt a vajdasági Nagybecskerekkel összekötő, határon átívelő projekt keretében megvalósuló kerékpárút. A Temesvárt a szerb határral összekötő szakaszból értesüléseink szerint 22 kilométert már leaszfaltoztak, egy további 15 km-es szakasz megépítése még hátra van.

A Bánsági Kárpát Egyesület kerékpáros csapata októberben kipróbálta a kerékpárút első, Temesvár–Ötvény (Utvin)–Bégaszentmihály (Sânmihaiu Român) szakaszát, amely szerintük kiválóan használható. A bánsági „ekések” a temesvári „Eiffel hídról” indultak, és tapasztalataik szerint a Bégaszentmihályig terjedő szakasz bejárásához már nem szükséges „profi kerékpár”, mint eddig. A kerékpárosok becslése szerint a 2015. március határidőt valószínűleg nem tudják betartani az építők, de jövő nyár végére, ősz elejére biztosan elkészül a kerékpárút a szerb határig.

A Temesvár–Ötvény–Bégaszentmihály–Újvár–Ótelek–szerb határ–Nagybecskerek (Szerbia) kerékpárút a Románia–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program forrásaiból finanszírozott pályázat keretében épül meg. A 2 346 495 euró értékű projektet a Bánsági Vízügyi Igazgatóság, a Temes Megyei Tanács és a Nagybecskereki (Zrenjanin) Polgármesteri Hivatal valósítják meg, az átadás határideje 2015. március 28. A kerékpárút végig a Béga-csatorna gátján halad, és hogy végig bejárható legyen, egy román–szerb határátkelő létrehozására is szükség lesz, kerékpárosok és gyalogosok számára. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'