JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 12.58
A Magyar Népmese Napja a Téglásban

Belebújtak a mesébe

A magyar népmese birodalmában barangolhattak a napokban a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum kisdiákjai. A tanító nénik ugyanis eldöntötték: a Benedek Elek születésnapjához kötődő Magyar Népmese Napját egész napos rendezvénnyel ünneplik meg. E napon nem kellett számolni, felelni, nem voltak idegennyelvórák csak mesebeli történetek, erről beszéltek, írtak, rajzoltak, sőt a csernakeresztúri kisiskolások kedden délelőtt bele is bújtak a mesébe.

Déván már pénteken megemlékeztek a 159 évvel ezelőtt született nagy mesemondóról. A kisebb osztályokban meseolvasás, rajzolás folyt, a másodikosoknál már hétpróbás feladatlapokkal lehetett mesetallérokat gyűjtögetni – számolt be Széll Bíborka tanító néni. A harmadikosok Benedek Elek életével is megismerkedtek. – Felolvastuk többek közt Benedek Elek Szentimrei Jenőhöz címzett búcsúlevelét, melynek utolsó sora így hangzik a fő, hogy dolgozzanak. A gyermekeket nagyon megragadta ez a mondat. Látni akarták a levelet, és hosszasan elbeszélgettünk arról, mennyire fontos dolgozni, nemcsak a magunk javára, hanem társainkért, közösségünkért is. Ezután egy mesét mondtam el, ahogyan régen a mesemondók szokták, és aki kedvet kapott, maga is kiülhetett az osztály elő mesemondónak. Volt, aki egy régebb olvasott mesét osztott meg társaival, de volt, aki ott helyben szőtte-fonta a történetet – mesélt a harmadikosok mesenapi élményeiről Csatlós Zsófia tanítónő. A negyedikesek bekapcsolódtak az Aranytoll meseíró versenybe, és ez alkalommal meg is írták a maguk történetét. Végül valamennyi dévai kisdiák népi motívumokkal keretezett lapra rajzolhatta le kedvenc mesehősét, mesejelenetét.

A dévai tanintézmény csernakeresztúri tagozatán kedden délelőtt ünnepelték a Magyar Népmese Napját. A szeptember 30-i dátumhoz kötődő rendezvénnyel érdemes volt két napot várni, hiszen a falubeli kisdiákoknak megadatott, hogy maguk is belebújjanak a mesébe. A program itt is vetítéses bemutatóval kezdődött, ahol meg lehetett ezt-azt tudni Benedek Elekről. Utána pedig megnyílt a mesevilág. Király Kis Miklós történetének megtekintése után a gyermekek maguk is mesehőssé váltak. A vásártéren felállított akadálypályán ki kellett állni az erőpróbát, a kölest válogató türelmi próbát, meg kellett építeni a stabil hidat, ami alá elbújhatott Kis Miklós, leleményes válaszokkal kellett megszerezni a sárkányölő labdákat, végül pedig le kellett győzni a sokfejű üvegsárkányokat. Akinek mindez sikerült, Kis Miklóssal együtt megkapta a napot, a holdat és a csillagokat, melyeket felragaszthatott a szép kék égre. A végén ugyan a királykisasszony és a fele királyság helyett csak cukorkát kaptak a kis mesehősök, de kárpótlásul saját készítésű sárkányokat eregethettek. És mindenekelőtt megtapasztalhatták, hogy a kütyükkel és zombis játékokkal teli világban mégiscsak a népmese jelenti a legjobb mókát.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'