JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 12.03

Bemutatták a gyermek járványosztályon zajló munkákat

Balról Nyeki Popa Annamária, jobbról Carmen Lucuța, a kórház menedzsere a projekt ismertetésén
Balról Nyeki Popa Annamária, jobbról Carmen Lucuța, a kórház menedzsere a projekt ismertetésén

Először mutatták be hivatalosan, a sajtó jelenlétében, az Arad Megyei Sürgősségi Kórházban azt a (jelenleg is folyamatban lévő) beruházást, melynek keretén belül teljesen felújítják a gyermek járványosztályt. Az aradi Önkéntesek Vára (Cetatea Voluntarilor) Egyesület – elnöke Nyeki Popa Annamária – erőfeszítéseinek és az általuk összetoborzott lelkes támogatóknak köszönhetően néhány hónap múlva tiszta, rendezett, civilizált és vidám környezetben kezelhetik a fertőző betegségekkel beutalt kisgyermekeket.

A „Cu drag pentru viitor” elnevezésű projektet még a tavalyi év végén indította útnak Nyeki Popa Annamária azzal a céllal, hogy jobb körülményeket teremthessen a kórházban kezelt kisgyermekek számára. Szerdán az egyesület elnöke sajtóértekezleten számolt be a humanitárius akcióról, az eseményen jelen volt a kórház vezetősége, a létesítményt finanszírozó, fenntartó megyei önkormányzat elnöke, Iustin Cionca és néhány fontosabb szponzor.

Annamária elmondta, a többszintes kórházi részleg korszerűsítésénél a lehető legjobb alapanyagokat használták, mert szerettek volna minőségi munkát végezni. Mivel azonban a minőségi munka sokkal több pénzbe kerül, máris túllépték az eredetileg meghatározott összeget, így továbbra is nagy szükségük van a támogatásra. Jelenleg a munkák mintegy 50%-val készültek el, a teljes modernizálást becsléseik szerint jövő év márciusában fejezik be. Az értekezleten jelen voltak az Arad megyei ortodox püspökség képviselői is, az egyház ugyanis egymilliárd régi lejt gyűjtött össze, hogy támogathassa a projektet. Két aradi nagyvállalat is komoly szerepet vállalt az akcióban, a két cég jóvoltából a fertőző osztályra beutalt gyermekek videó-kaputelefonon keresztül beszélhetnek szüleikkel, sőt egy telefonos szolgáltatást is beindítanak, melynek segítségével – különösen a nehéz helyzetű családok esetében – rendszeresen felhívhatják az otthoniakat. Az Önkéntesek Vára Egyesület vezetője elmondta, a továbbiakban az iskolákat és óvodákat is bevonják a humanitárius akcióba – az osztályon ugyanis még sok mindent be kell szerezni –, méghozzá úgy, hogy különféle rendezvények keretén belül adományokat gyűjtenek a kórháznak.

A kórház menedzsere, Carmen Lucuța elmondta, szeretnének minél jobb körülményeket teremteni a betegeknek, ugyanakkor az orvosoknak is, hogy emberhez méltó feltételek között dolgozhassanak.

Iustin Cionca megyei tanácselnök, bár hangsúlyozta, nem kíván politizálni, mégsem állta meg, hogy ne bírálja a jelenlegi kormányt, mondván: sajnálja, hogy az egészségügyi miniszter nem vállalt szerepet ebben a projektben és azt is, hogy mióta a megye átvette a kórházat, a kormány egyetlen beruházásukat sem támogatta.

A projekt bemutatójának legnagyobb csattanója akkor következett, amikor Nyeki Popa Annamária, megköszönve mindenki támogatását „megadta” Iustin Cionca elnöknek a lehetőséget, hogy felajánlja egy havi tanácselnöki fizetését projektjüknek. Nem tudhatjuk, hogy mindezt megbeszélték-e előre vagy sem – az egyesület vezetője állítja, hogy meglepetésnek szánta –, tény, hogy a vérvörösre pirult Cionca látszólag nehezen tudta leplezni meghökkenését, végül a sajtó kuncogása közepette megszorította a hölgy kezét és beleegyezett az „alkuba”. Mint megtudtuk (nem hivatalosan) 10 000 lejt adományozott az egyesületnek, a kórházi osztály számára.

Az Arad megyei kórházi projektnek egyébként a határon túlra is eljut a híre, Nyeki Popa Annamária ugyanis (az egyesület nevében) csütörtökön Amszterdamba utazik, ahol a Hollandiai románok fesztiválján bemutatja szívügyét, és megpróbál újabb pénzeket szerezni a beteg gyermekek javára.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'