MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 13.32

Béremelések a Hunyad Megyei Tanácsnál

Ellentétben a dévai önkormányzattal, a Hunyad Megyei Tanácsnál ismét béremelésre számíthatnak az alkalmazottak. Mircea Bobora, a megyei tanács PSD-s elnöke egyből rábólintott a szakszervezet kérésére, elfogadva a 20-22%-os bruttó béremelést. Holott még a konkrét számításokat sem végezték el arról, hogy az alkalmazottak béremelése mekkora többletkiadást jelent a megye költségvetésének – Bobora szerint a napokban végzik el az elemzést.

A megyei tanácsnak 150 alkalmazottja van, a tanácsnak alárendelt intézményeknek pedig további 5000. Az adminisztrációban dolgozók tavaly már részesültek béremelésben, a szakszervezet most azért követel újabb emelést, mert idén a kormány áthelyeztette a TB-járulékokat a munkáltatótól a munkavállalóhoz. A bruttó megemelése tehát ezen kiesés pótlását célozza, a tavalyihoz hasonló nettó bér megtartásához olyan 20%-kal kellene megemelni a bruttót.

Florin Oancea dévai polgármester elutasította a szakszervezet hasonló kérését, mivel a bérköltségek túl nagy aránya a beruházások drasztikus visszaszorításával járna, arról nem is beszélve, hogy a tavaly bérnövelések nyomán az adminisztratív személyzet átlagbére még így is lényegesen meghaladja a privát szféra alkalmazottjainak bérszintjét.

Mircea Bobora ellenben azzal támasztja alá béremelési elképzelését, hogy az adminisztratív személyzetet jó meg kell fizetni, különben nem lenne vonzó a felkészült szakemberek számára. A tanácselnök tisztában van azzal is, hogy a 150 fős személyzet béremelése nyomán a tanács kötelékébe tartozó intézmények 5000 alkalmazottja is hasonló követelésekkel fog előrukkolni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'