50%-os árzuhanás
Szerda, 2019. július 24., 09.28

Beszédfejlődés, avagy hogyan lesz a sziszából cica

A logopédus számos érdekes gyakorlattal tud segíteni a beszédhibás gyermekeken
A logopédus számos érdekes gyakorlattal tud segíteni a beszédhibás gyermekeken

Kisgyermekes szülők esetében igen csak nagy dilemma a gyermek beszédfejlődése (is). Sokszor még mi magunk sem vagyunk tisztában azzal, hogy mikor, milyen korban kell helyesen beszélnie a gyermeknek, tökéletesen ejtenie a hangokat, és míg élvezzük a sziszamiszát, a jobotot vagy ahogyan udat a tuta, közben aggódunk is, hogy vajon normális még ez? Ilyen esetben a legcélszerűbb legalább egy alkalommal felkeresni egy logopédust, aki a személyes találkozás alapján meg tudja állapítani, hogy a gyermeknek van-e szüksége segítségre, vagy lehet még várni a terápiával, magától is tisztulni fog a beszéd. Annyira sok tényező befolyásolja a logopédiai terápia szükségességét, hogy jobb, ha a szülő ebben segítséget kér.

Barna Beáta az Arad megyei magyar gyermekek beszédproblémáinak az orvoslásával foglalkozó, a tanügyben egyedülálló magyar logopédus a Csiky Gergely Főgimnázium és a Kincskereső Óvoda szakembere. A román tanügyi rendszer metodológiája szerint a tanévkezdés első hónapja az úgynevezett terepen való logopédiai felmérés.

„Bemegyünk a csoportokba, osztályokba egy gyors felmérésre, minden gyerekkel szóba állunk. Ahová nem jutunk el, ott jelzik az óvónők, tanítónők, ha beszédhibás gyermek van, és elküldik hozzánk egy személyes beszélgetésre” – meséli Beáta, aki a felmérés után 3–4 max. 5 fős csoportokban foglalkozik a gyermekekkel, ugyanis olyan sok a beszédhibás, hogy fizikai képtelenség egyénileg szóba állni mindenkivel.

 

– Hogyan tudjuk megállapítani, hogy a gyermekünk helyesen beszél-e? Helyesen ejti-e a hangokat?

– Ez problémától függ. Hároméves korig  már 2–3 szavas mondatokat kell hogy használjanak. A beszéd fejlődése 4–5 éves korig alakulóban van. Beavatkozni csak 5 éves kor környékétől szokott a logopédus, hacsak nincs valami komolyabb és súlyosabb probléma. Egy megkésett beszédfejlődésű gyerekkel például már 3 éves kortól kezdünk foglalkozni.

 

– Mikor beszélünk beszédhibáról?

– Ha a gyermek a korához képest kevés szót mond, nem használ annyi mondatot, kevés a szókincse. Ha ez így van, ott már probléma van, akkor már kell küldeni hallásvizsgálatra, vagy meg kell nézni, hogy mi ennek az oka. Gyakori beszédhiba a sejpítés, a pöszeség, de lehet a dadogás, a hadarás is, de ezek nem mindenkinél fordulnak elő.

 

– Mikor kell közbelépnie a logopédusnak?

– Normálisan nagycsoportos óvodásoknál avatkozunk be, aztán előkészítő, első osztály, és vannak azok az esetek, melyeket nem tudunk egyből megoldani, azokat végig visszük negyedik osztályig. Utána is lehet foglalkozni a súlyosabb esetekkel, ha a szülő kérvényezi. Kisebb korosztállyal is foglalkozunk, hiszen az óvónők mindig jelzik, ha felfigyelnek egy beszédhibás gyerekre.

 

– Röviden és tömören összefoglalva, milyen a normális beszédfejlődés menete?

– Az a jó, ha a kisgyerek egyéves korban már felfigyel a nevére, rövid utasításokat megért, 3 éves kor környékén már 2–3 szavas mondatokat használ, 5 éves kora végéig pedig már tisztán kellene beszélnie.

 

– Javítsuk ki mi magunk a gyermeket?

– A javítás nem feltétlenül jó, ha a szülő vagy a szomszéd csinálja, mert ezzel csak felhívja a gyerek figyelmét arra, hogy neki van egy problémája, és ez később gátlásokat okozhat. Legcélszerűbb szakemberhez fordulni, ahol van egy sorrend, hogy hogyan javítjuk a hangokat. Mindig, ami könnyebb, azt előrébb vesszük. Ha a beszédhibát nem javítják ki iskolás kor előtt, abból még rosszabb lehet, mert ha rosszul ejt szavakat/hangokat, akkor azokat rosszul is fogja írni. A beszédhiba a személyiségét is befolyásolja, gátlásos lesz, mert tudja, hogy rosszul beszél, nem tudja helyesen mondani stb. Minél hamarabb elkezdjük javítani, annál nagyobb esély van arra, hogy javuljon. Minél nagyobb a gyermek, annál nehezebb ennek helyrehozása. Felnőtteknél sem lehetetlen, de nagyon nagy önkontroll kell hozzá.

 

– Sok a beszédhibás gyerek?

– Évről évre egyre több.

 

– Miért?

– Kevesebb a szülők ideje a gyerekkel foglalkozni. Meg a modern technika: a televízió, táblagép, laptop, telefon. Azt hiszik, hogy ezek használatával bővül a szókincs, de nem. Ellenkezőleg. Sok esetben figyelemzavart is okoz.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'