JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 03.36
Nagypereg község sikeres évet zárt

Beszélgetés Kovács Imre polgármesterrel

Kovács Imre polgármester és csapata az idei kisebb költségvetés mellett is merész terveket készített
Kovács Imre polgármester és csapata az idei kisebb költségvetés mellett is merész terveket készített

Kovács Imrével, a Kispereget is adminisztráló Nagypereg község polgármesterével az elmúlt évet értékeljük, az idei terveket, elképzeléseket vesszük számba.

 

– Polgármester úr, általában hogyan tekint vissza az elmúlt évre?

2017-et sikeres évnek tartom a megvalósítások, de az infrastrukturális fejlesztések kivitelezése ügyében megkötött szerződések szempontjából is. Tavaly sikerült befejeznünk 8,5 kilométernyi utcaaszfaltozást a két településen. Kisperegen ez 5,35, Nagyperegen 3,15 kilométert jelent.

– Kisperegen milyen utcák kaptak aszfaltburkolatot?

A központi utcákkal kezdtük, haladtunk a munkálatokkal a falu szélei felé, ahol idén szándékozzuk a munkát folytatni, de erről majd később beszélnék. A tavalyi fejlesztések mintegy 7 millió lej beruházással történtek. Ugyancsak Kisperegen tavaly sikerült felújítanunk a régi óvodaépület tetőszerkezetét, amelyre új tetőcserép is került. Ameddig a kultúrotthon teljes felújítását, korszerűsítését végre tudjuk hajtani, a felújított régi óvodaépületet használjuk kisebb rendezvények céljaira.

– Apropó, kultúrotthon: milyen stádiumban van a felújítási pályázat?

Tavaly június derekán sikerült aláírnunk a támogatási szerződést, ami 1,4 millió lej értékű EU-pályázati pénzből valósul meg. Jelenleg a dokumentáció jóváhagyása zajlik, tehát most már sínen vagyunk.

– Milyen munkálatokat feltételez a felújítás?

A kultúrotthon bővítését nem hagyták jóvá, de a jelenlegi épületet felújítjuk, korszerűsítjük, ezáltal a belső tere megnő. A belső módosításokkal sikerül kialakítani egy 170 férőhelyes nagytermet és a hozzátartozó szolgálati helyiségeket. A felújított épület mindenfajta kulturális rendezvény igényeinek meg fog felelni. A kultúrotthon nagyon fájó pont nekem és a kisperegieknek, ugyanis a felújításához szükséges pályázati pénzek megszerzése évek óta húzódik.

– Másfajta eredmény volt-e tavaly?

Hogyne. A Roncsautó Program támogatásával sikerült a község számára egy új haszongépjárművet beszereznünk. Ugyancsak tavaly, Kisperegen térköves járdát építettünk. Nagyperegen azért nem épült hasonló, mert ott bővítenünk kellett a vízvezeték-hálózatot, hogy minél több családot szolgálhasson.

– Kisperegen melyik utca járdáját burkolták térkővel?

A templom hátulsó részénél lévő utca járdájával haladunk a központtól a falu széle felé. A fejlesztés a megyei tanács támogatásával, illetve a községi költségvetésből történt. Ugyancsak tavaly átmostuk a vízhálózatot, amelynek a kitakarítását háromévenként kell elvégezni.

– Miért kell átmosni?

Háromévenként ki kell takarítani a rendszert a vezetékről történt leválások eltávolítása céljából. Nem olcsó, a munkálatok mintegy 23 ezer lejbe kerültek, de legalább tudjuk, hogy három évig nem lesz vele gondunk.

– Ha nem mosnák rendszeresen, zavaros lenne a víz?

Igen, mert ha valamiért le kell állítani a szolgáltatást, a vezetékre történt lerakódások a nyomás hiányában leválnak, zavarossá válhat az ivóvíz.

– Kulturális tekintetben milyen volt az elmúlt év?

Mindkét településen megszerveztük a falunapokat, Kisperegen egybekötve a néptánctalálkozóval. A kulturális programot az RMDSZ közbenjárására az Arad Megyei Kulturális Központ támogatta 30 ezer lejjel, amit az önkormányzat is megtoldott. A sikeres programjaink mellett szomorú dolog is történt Kisperegen, ahol tavaly gyermekhiány miatt megszűnt a felső tagozatos oktatás. Természetesen az elemi, valamint az óvodai oktatás továbbra is működik. Ami a gimnazistákat illeti, sikerült beindítanunk egy rendszeres autóbuszjáratot, amivel a kisperegi felső tagozatos diákok a pécskai 2-es számú Általános Iskolába ingáznak.

– Nagyperegen megmaradt a felső tagozat?

Igen, ott volt elegendő diák, de az autóbuszjárat nekik is jól jött, ugyanis azzal ingáznak a középiskolás diákok. Szeretném leszögezni: a községben végrehajtott fejlesztésekhez szükséges pénz, de az autóbuszjárat jóváhagyása is az RMDSZ megyei tanácsosainak a munkáját dicséri.

– A kultúrotthon felújításán túlmenően milyen terveik vannak 2018-ra?

 

 

Kevesebb pénzből is merész tervek

 

Folyamatosan szép és hasznos terveket készítünk, csak pénz legyen hozzá. Az idei költségvetésre a legtöbb község panaszkodik. Nos, a mienk is szűkösebb, de nem panaszkodhatunk. Mindenképp be akarjuk fejezni Nagyperegen a vezetékes vízhálózat bővítését, a községben 3 autóbuszvárót, közülük kettőt Kisperegen, egyet Nagyperegen kívánunk megépíteni, hogy a települések szélén lakóknak ne kelljen a központig gyalogolniuk. Mivel a községbeliek három műszakban dolgoznak, az előző években már építettünk két autóbuszvárót. Ugyancsak idén folytatni kívánjuk a volt óvodaépület felújítását, melynek során új arculatot kap az épület. Idén három nagy beruházáshoz kell biztosítanunk az önrészt: a kisperegi kultúrotthon felújítására, ugyancsak idén Kisperegen 4, Nagyperegen 3,5 kilométer hosszú utcát kívánunk aszfaltburkolattal bevonni. Ha sikerül befejeznük, Kisperegen már csak néhány szélső utca marad aszfaltburkolat nélkül. A harmadik tervezett nagy beruházásunk: a GAL (leader) Program támogatásával mindkét településen bekerítjük a temetőket, amelyeknek az utcafrontján kőkerítés épül, a kapuk és az ajtók kovácsoltvasból készülnek, míg az oldalsó kerítéseket betonalapba rögzített hegesztett hálóból, tehát időtálló, rozsdamenetes anyagból tervezzük. Ugyancsak idén a magyar állam támogatásával a kisperegi óvodában játszótér épül, amihez készülnek a szükséges felmérések.

– Idén megszervezik-e a hagyományos programokat?

Természetesen, mindkét településen falunapot szervezünk, Nagyperegen június, míg Kisperegen július utolsó hétvégéjén. A Napraforgó Néptánccsoportnak már utánpótlása is van, a Kisnapraforgóval is Pop Regina, a kisperegi magyar ifjúsági szervezet elnöke és Molnár Csaba táncoktató foglalkozik. Bárhova meghívják a csoportot, megpróbálunk eleget tenni a megtiszteltetésnek.

– Az egyházakat tavaly támogatták-e?

Igen, támogattuk a templomok karbantartási munkálatait.

– Vannak-e folyamatos munkálatok?

Annak számít a két település központi parkjainak a gondozása, de tervet akarunk készíteni a kisperegi vízhálózat bővítésére, felújítására is.

– Miért szükséges felújítani?

Az első műanyag vezetékeket az 1990-es évek elején fektették le, gyenge minőségű anyagból készültek. A csőrepedések elkerülése, illetve a szavatossági idő lejárta miatt cserére szorulnak. Új tervek alapján minden háztartásnak a vízóráját kihozzák az utcára, de a vízminőség javítására szolgáló felszerelést is be akarunk szerezni. Ugyancsak idén Nagyperegen új óvodaépületet tervezünk, mert ott jelenleg egy régi épületben működik az óvoda. Ugyancsak idén, országos program szerint folytatni szeretnénk a termőföldeknek a telekkönyvezését. Van egy jó hírem is, a testvértelepülésünk, Egyek nagyközség képviselő testülete ajándékba ad nekünk egy jó állapotban lévő tűzoltóautót. Május 1-jétől nálunk is beindul a szelektív hulladékgyűjtés, a temesvári Retim vállalattal a lakosság túlnyomó többsége megkötötte a szerződést. Ezzel együtt eleinte a hulladék elszállításában történhetnek kimaradások, de bízunk benne, hogy hamarosan bejáródik és zökkenőmentesen fog zajlani.

– Milyen a kisperegi műfüves sportpályának a kihasználtsága?

A gyerekek szinte minden délután, a nagyobbak esténként használják. Szabad bejárattal, de felügyelet alatt működik. Ugyancsak sporttal kapcsolatos: Nagyperegen felújítjuk az elburjánosodott futballpályát, ezért a csapat tavasztól  átköltözik Kisperegre, ott szervezzük a bajnoki labdarúgó mérkőzéseket is.

– Tavaly a lakosság milyen arányban fizette be a helyi adókat és illetékeket?

Sajnos, évről évre nő a be nem hajtott adóknak és illetékeknek az értéke, de a gond nem a helyi lakossággal, hanem azokkal van, akik a községben házat vásároltak, majd továbbadták és elköltöztek. Ha az országban bárhol valami bírságot gyűjtenek be, annak a felszólítása a községünkbe érkezik. Nem sokat tehetünk ellene, kissé hátrányosan érinti a községet, de hát nem egyedül vagyunk ebben a helyzetben.

–  További sok sikert kívánok, köszönöm a beszélgetést!

Én köszönöm a lehetőséget!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'