Csütörtök, 2018. december 13., 08.30

Bezárták a parosényi és urikányi bányákat

A parosényi bánya, háttérben a hőerőművel. Előbbinél lehúzták a redőnyt, utóbbi a maradék négy Zsil-völgyi bányából kitermelt kőszénnel folytatja. Egy darabig…
A parosényi bánya, háttérben a hőerőművel. Előbbinél lehúzták a redőnyt, utóbbi a maradék négy Zsil-völgyi bányából kitermelt kőszénnel folytatja. Egy darabig…

Péntek, a karácsony előtti utolsó munkanap jelentette az utolsó felvonást a szocialista nehézipar két Hunyad megyei létesítménye számára: végleg leállt a kőszénkitermelés a parosényi és urikányi bányáknál.

Az urikányi bányát 1947-ben indították be, a parosényit pedig 1966-ban. Jelenleg a két bánya 554 alkalmazottal működik, közülük 400-an a kőszénkitermelésnél tevékenykedtek. Januártól azonban csak valamivel több mint 50-től válnak meg, 496-an 2018-ban és 2019-ben is folytatják tevékenységüket, csakhogy nem a kőszénkitermelésnél, hanem a bányabezárásnál.

Konkrétan a jövő évben és 2019-ben felszínre hozzák a még használható gépeket és felszereléseket, és lehetőség szerint értékesítik azokat, feltehetőleg a még működő bányáknál, biztonságba helyezik a föld alatti kőszéntartalékokat, kivezetik a vizet a fejtésekből, elvégzik az egyéb bezárási munkálatokat, és végül lekapcsolják a ventilációt is, majd a felszín ökologizálására kerül sor. Gheorghe Ile vulkáni polgármester (közigazgatásilag Parosény Vulkánhoz tartozik) szerint a bányák bezárása komoly érvágást jelent a Zsil völgye számára, még akkor is, ha városban egy másik bánya tovább működik. A bányászat jelenti a vidék szinte egyetlen munkalehetőségét, nélküle a lakosság vagy külföldre vándorol, vagy munkanélküliséggel szembesül. Más alternatíva szinte nincs. 1989-ben a Zsil völgyében 15 kőszénbánya működött, összesen 56 000 alkalmazottal. Azóta folyamatosan zárták be a veszteséget veszteségre termelő bányákat, a petrillait 2016 őszén, a parosényit és urikányit pedig a minap. Jövőtől már csak 4 bánya működik a Zsil völgyében, a lónyai Petrillán, a livazényi Petrozsényban, illetve a vulkáni és a lupényi. Jövőre azonban a lónyai bányát is bezárják, sőt, lehet, hogy a lupényit is, csupán a livazényi és vulkáni bányák kilátásai jobbak. A négy bánya 3500 alkalmazottal működik.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'