Kedd, 2018. június 19., 17.20

Bizakodással várják az új román tankönyvet

A tervek és remények szerint a 2017/2018-as tanévben ötödik osztályt kezdő diákok lesznek a haszonélvezői annak az új speciális tantervnek, amely előírná, hogy a magyar anyanyelvű V–VIII. osztályos diákok a román nyelvet a számukra készült tankönyvből, idegen nyelvként, leginkább a kommunikációra fókuszálva tanulhassák.

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (Makosz) már elég régóta foglalkozik ezzel a – mondhatni, hogy a romániai magyar oktatás egyik legnagyobb problémájával.

Megkeresésünkre Bukur Tamás, a Makosz elnöke reagált a kezdeményezésre: „Ez végre egy olyan újítás, aminek mi nagyon örülünk, hogy megvalósulni látszik ennyi próbálkozás után. Ennek az alternatív tantervnek nem az a célja, hogy megkönnyítse a magyar diákok dolgát, hanem az, hogy hatékonyan hozzájáruljon a román nyelv elsajátításához. Arra hivatott, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen a kommunikáció oktatására, valamint arra, hogy a két nyelv között meg lehessen ismerni a különbségeket és hasonlóságokat. Összefoglalva: nem anyanyelvként, hanem idegen nyelvként oktatná a románt a magyar anyanyelvű diákoknak.”

A mostani negyedikes diákok lesznek a haszonélvezői az új tantervnek, és egy nagy pozitívum, hogy ők – és az utánuk következő generációk – a középiskolában is folytathatják a román nyelv idegen nyelvként történő tanulását és az érettségi is majd az új tanterv alapján fog zajlani.

Tehát kontinuitás lesz, a tanügyminisztériumnak megvannak az elképzelései a IX–XII. osztályra is, amint azt Király András kisebbségi oktatási államtitkár is megerősítette a Nyugati Jelennek.

Az államtitkárt arról kérdeztük, hogy hogyan készül a magyar diákok számára a speciális román tankönyv.

„Mi már évekkel ezelőtt megalapítottuk a tantervíró csoportjainkat, azt hiszem, minden bizonnyal mondhatom, hogy egy kemény csapatot sikerült összegyűjteni a magyar nyelvű diákok román tantervének kidolgozására. Őszre el kell készüljön az V. osztályosok számára a specifikus román tankönyv. Eddig úgy történt, hogy a kiadók versenyeztek egymással, a kiadóknak voltak tankönyvíró csapataik, ez most meg fog változni. A minisztérium le fogja egyszerűsíteni a folyamatot, és aminek nagyon örülök, hogy – az én javaslatomra – a tankönyveket bíráljuk el először, és aztán bízzuk meg a kiadókat, hogy a minisztérium által kiválasztott tankönyvek kerüljenek kinyomtatásra” – mondta el az oktatási államtitkár.

A tankönyvíró csoportok – egyetemi, középiskolai és gimnáziumi tanárok – jelenleg gőzerőkkel dolgoznak, amikor elkészül a könyvtervezet, akkor azt beküldik a minisztériumba. Király András elmondta, hogy a minisztériumnak vannak elbíráló csapatai, akik figyelembe veszik azokat az ismérveket, melyekkel a tankönyvnek rendelkeznie kell. Ők egytől egyig felkészítőkre, „kiképzésre” járnak, és remélhetőleg a legjobb döntést hozzák a tankönyv kiválasztásánál – fogalmaz az államtitkár.

A tervek szerint március elején már el is fogadják az V–VIII. osztályosok tantervét, amely jelentősen eltér az eddigiektől, kérdés viszont, hogy a tanárok hogyan fogják tudni használni, leadni az anyagot, vajon felkészültek-e erre a felettébb nagy változásra?

„A tanügyminisztérium minden évben rendez régiós kiképzéseket a pedagógusoknak, ahol végig nézik, kibeszélik a tantervet és kívánalmait. Valószínűleg a nyár folyamán az V. osztályban tanító román tanároknak részt kell venniük egy ilyen kiképzésen” – adja meg a választ Király András, aki a Nyugati Jelennek elmondta, hogy a tantervíró csoport tagja Maxim Andreia is, a Csiky Gergely Főgimnázium román nyelv és irodalom szakos tanára.

Megkértük Pellegrini Miklóst is, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Arad megyei elnökét, hogy mondja el véleményét a kezdeményezéssel kapcsolatban.

„Minden dicséretet megérdemel, ezt már régóta várjuk, hiszen feltétlenül szükség van erre a magyar oktatásban. Ha a speciális tankönyv kidolgozása és nyomtatása megtörténik az új tanév kezdetéig, az egy nagyon nagy előrelépés lesz.”

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'