Vasárnap, 2018. december 16., 17.55

Boldog Iskola lett a Csiky Gergely Főgimnázium

A fotó február 14-én készült a Csiky Gergely Főgimnáziumban, amikor Tóthpál Renáta bemutatta a Boldogságóra programot a csikys pedagógusoknak (fotó: csikygergelyarad.ro/Ilona János)
A fotó február 14-én készült a Csiky Gergely Főgimnáziumban, amikor Tóthpál Renáta bemutatta a Boldogságóra programot a csikys pedagógusoknak (fotó: csikygergelyarad.ro/Ilona János)
Mi tesz boldoggá? Meg lehet-e tanulni boldognak lenni? Mi szükséges a boldogsághoz? Hatékonyabbak-e a boldog emberek? Januárban a Csiky Gergely Főgimnázium négy pedagógusa egy 30 órás Boldogságóra-képzésen vett részt Budapesten, ahol többek között a fenti kérdéseket boncolgatták, beszélték meg. Almási Valéria, Bálint Erika, Spier Tünde és Tóthpál Renáta, valamint két szülői bizottsági képviselőből – Bíró Emese és Péter Andrea – álló küldöttség képviselte a főgimnáziumot a továbbképzésen.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 2012-ben indította el a Boldogságóra programot, ami a pozitív pszichológia kutatásaira épül. A program célja, hogy a „boldogságoktatást” bevigyük az iskola falai közé, hogy kiegyensúlyozottabbnak, sikeresebbnek és elégedettebbnek lássuk a jövő nemzedékét.

A program fővédnöke, prof. dr. Bagdy Emőke ezt így foglalja össze: „Arra törekszünk, hogy a Boldogságórákderűs és élménygazdag feladatai, játékai, valamint gyakorlatai fokról fokra kibontakoztassák a derűt és életszeretetet. Gyermekeink így a jövőbe vetett hittel, bátran járják végig a felnőttséghez vezető utat, majd boldogságra képes emberré válhatnak.”

A Csiky vezetősége úgy döntött, hogy bekapcsolódik a programba és a második félévtől több osztályban is bevezetik a Boldogságóra játékos feladatait. A képzésen részt vett pedagógusok továbbadják ismereteiket a kollégáiknak, és megpróbálnak minél több résztvevőt bevonni a programba.

„A Boldogságóraminden tanítási hónapra egy-egy témát ajánl, mint például: a hála gyakorlása, az optimizmus, az apró örömök stb. Mindezeket sok felhasználható játékleírással, olvasmánnyal, motiváló rövidfilmmel, zeneszámmal együtt, a diákok életkorának megfelelően alkalmazhat a pedagógus az órán, általában heti egy alkalommal. Vannak otthoni elmélyülésre, gondolkodásra serkentő feladatok is, amelyeket a pedagógus szintén saját belátása szerint építi be a foglalkozásokba. Reméljük, hogy minél több pedagógus kolléga érdeklődését sikerül felkeltenünk és bevonnunk a programba. A kezdeményezésnek köszönhetően iskolánk az idei tanévre megkapta a Boldog Iskola címet a Jobb Veled a Világ Alapítványtól” – írja az iskola honlapján az aligazgató, Tóthpál Renáta, a program egyik résztvevője, aki február 14-én a tanórák után 16 csikys pedagógusnak bemutatta a Boldogságóraprogramot.

„A jövőben havonta egyszer szakmai műhelyt fogunk tartani a kollégákkal, hogy megbeszélhessük a tapasztalatokat, és segíteni tudjuk egymást a megvalósításban. Ezt az elmúlt héten döntöttük el, amikor láttuk, hogy milyen sok az érdeklődő pedagógus” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Tóthpál Renáta.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'