JelenHaz
Péntek, 2019. július 19., 04.34

Borbély Károly a jelölt Hunyadban

Borbély Károly távközlési minisztert jelöli a Hunyad megyei tanács elnöki tisztségére az RMDSZ. A bejelentést, a jelölt jelenlétében, Winkler Gyula, EU-parlamenti képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke tette meg szombaton, miután a bővített MKT (megyei küldöttek tanácsa) elfogadta az erre vonatkozó javaslatot.

Borbély Károly, eddigi politikai tapasztalatára hivatkozva, úgy véli e kampányban, sikerül megmozgatni az RMDSZ szavazóbázisát, de mindenekelőtt a fiatalokat. A célom meggyőzni ezt a generációt arról, hogy itthon is boldogulni lehet, közös munkával, és én épp ebben szeretnék hangsúlyzottan részt vállalni – fogalmazott a miniszter.  Az RMDSZ szombati bejelentésével, már szinte teljessé vált a megyei tanácselnökjelöltek palettája. A jelek szerint a liberálisok ragaszkodnak a jelenleg tisztségben lévő Mircea Moloţ jelöléséshez, az SZDP részéről Cosmin Nicula indul, a NRP részéről Costel Avram, a konzervatívok és a demokrata liberálisok viszont még vacilálnak, az utolsó pillanatra, április 10-11-re halasztva jelöltjeik hivatalos bemutatását.

Visszatérve az RMDSZ berkeibe: a szombati MKT alkalmával tisztázódott az is, hogy az eredetileg emlegetett négy település helyett csupán kettőben: Déván és Lupényban indítanak saját polgármesetrjelöltet, Pogocsán Ferdinánd és Széll Lőrinc személyében. Igaz ezt is csak feltételes módban. Ugyanis még folynak a tárgyalások a nagyobb politikai pártokkal és amennyiben a magyar közösség érdeke úgy diktálja, e két településen is lemondhatunk polgármester-jelöltjeinkről – fogalmazott Winkler. Azt azonban hangsúlyozta, hogy az utóbbi 15 év alatt az RMDSZ valamennyi politikiai partnere  részéről tapasztalt már negatív viszonyulást. Gyakorlatilag valamilyen módon mindenki becsapott már minket, de ennek ellenére sikerült eredményeket is elérni a partneri támogatás által. Igaz, mindig annak függvényében jött a támogatás, hogy mennyire volt erős a magyar közösség képviselete, helyi-, de mindenekelőtt kormányszinten – fogalmaztott Winkler. Hogy e tapasztalat nyomán jelenleg kik azok, akikkel szövetségre lépne az RMDSZ, erről csak nagyon homályosan nyilatkozott a képviselő. Az biztos, hogy a Nagyrománia Párt nincs az egyezkedési képben – kerülte ki a választ Winkler, és az SZDP korszak megyei megvalósításainak hiányát felemlegetve egyértelműen utalt arra is, hogy ez a párt sem szerepel a jelnlegi tárgyalópartnerek között. A reális kérdésre, azonban, hogy liberális vagy demokrata irányba billen az együttműködési mérleg, egyelőre nem válaszolt az RMDSZ megyei elnöke. Hangsúlyozom, hogy tárgyalások ugyan folynak mindkét politikai alakulattal, de a döntést nem ők fogják befolyásolni, hanem a megye magyar közösségének az érdekei. Nekünk továbbra is prioritásaink a magyar okatási rendszer, az egyházak, a civilszervezeteink támogatása és természetesen a megye társadalmi, gazdasági fejlődése. Aki ebben partnerünk lesz, azt támogatjuk – nyilatkozta Winkler. Csakhogy az erre vonatkozó kampány-ígérgetések és a reális támogatás között az elmúlt időszakban is nagy volt a szakadék.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'