JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 12.12
Gondok a hulladék-válogatással

Borsos bírság van kilátásban

Borsos bírság van kilátásban
Borsos bírság van kilátásban

Kvórumhiány miatt nem ment át az aradi képviselő-testület hétfői ülésén az aradi hulladék-válogató beüzemelésére vonatkozó határozattervezet. A dokumentum második alkalommal szerepelt a tanácsülés napirendjén, de a tavaly decemberi hónaphoz hasonlóan, a PSD–ALDE csoport ezúttal is tartózkodott a voksolásnál, így a tervezet megbukott.

A dokumentum értelmében a Recons cég vette volna át az üzemet, de csak ideiglenesen (legtöbb 3 évre), amíg a város meg nem köti a szolgáltatási szerződést a beszerzési eljárást megnyerő céggel. A közbeszerzési eljárás folyamatban van, nyertes cég tehát még nincs, a városnak egy köztes megoldásra van szüksége. A városvezetők a Recons céget tartják alkalmasnak erre a tevékenységre, szerintük személyzet és technikai felszerelés szempontjából is el tudná látni a feladatot. (Szerk. megj.: a szóban forgó telephely működését korábban a Polaris Holding Kft. irányította, a cég távozása óta az üzem áll, emiatt a lakosoktól összegyűjtött szemét szelektív válogatása stagnál.)    

Călin Bibarț aradi alpolgármester a tanácsülés végén azt nyilatkozta: Arad városra borsos bírságokat róhatnak, ha sürgősen nem tesz eleget a szelektív hulladék-válogatási kötelezettségeinek, másrészt egy közel 30 millió eurós uniós támogatástól is eleshet. A környezetvédelmi felügyelők (Garda de Mediu) már tavaly decemberben figyelmeztették az önkormányzatot, hogy ha nem indítja be a telephelyet, pénzbírságot kap.

A PSD-s tanácsosok, Adrian Todor parlamenti képviselővel az élen azzal érvelnek, hogy a közbeszerzési eljárás végéig, átmeneti megoldásként a megyeszékhelyen a háztartási hulladékot összegyűjtő – „a városvezetés holdudvarában lévő” – RETIM (nem Recons!) cégnek lenne a feladata a hulladékokat továbbszállítani, éspedig a borosjenői telephelyre. Mivel azonban a RETIM eme szerződésbeli kötelezettségének nem tett eleget, a város vezetői most a Reconsra bíznák a feladatot, ami szerintük illegális.

Dorin Sârbu Arad megyei környezetvédelmi felügyelő szerint Romániának fel kell zárkóznia az európai követelményekhez és sürgősen meg kell oldania a szelektív hulladékgyűjtési, illetve újrahasznosítási problémáit. Arad a fent említett telephellyel kellett volna lépéseket tegyen ez irányba. Az uniós követelményeknek megfelelően 2017-ben 25%, 2018-ban 35%, idén pedig már 45%-os kell legyen a szelektíven válogatott hulladék mennyisége. A RETIM cégnek (mely a megye területének mintegy felét fedi le) 2018. április 24. és december 31. között csupán 1,1%-ot sikerült elérnie, állítja a környezetvédelmi szakember.

Az Aradi Polgármesteri Hivatal 2019. január 15-ig kapott haladékot a hulladék-válogató állomás problémájának a megoldására, ezért a határozattervezet a következő tanácsülés napirendjére is felkerült. A tanácsülésre január 9-én, szerdán 9 órai kezdettel kerül sor a Városháza Ferdinánd királyról elnevezett dísztermében.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'