JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 03.16
Megszavazták Arad költségvetését

Borza elvette volna a magyarok pénzét

Petru Tămaş pénzügyi igazgató a vesszőket mutogatja Rodica Borzának
Petru Tămaş pénzügyi igazgató a vesszőket mutogatja Rodica Borzának

A városi önkormányzat elmúlt közel négy évének történetében példa nélküli, botrányos javaslatot tett az ex-szociáldemokrata, jelenleg független-ellenzéki Rodica Borza tanácsos – civilben ügyvéd –, aki nem kevesebbet kért megszavazni, mint hogy az aradi magyar közösség kulturális tevékenységeire szánt teljes pénzt vegyék el, és abból fizessék az ingyenes villamosbérleteket. Az ominózus kijelentés korábbi sorstársa, a Dorel Popa előterjesztette határozattervezet vitájában hangzott el, amikor forrást kellett volna keresni az egykori polgármester javaslatához, hogy szélesítsék ki a villamoson ingyen utazók körét. Popa szerint már a nyugdíjasok egy része is több pénzt kap, mint több ezer dolgozó, ezért bővíteni kellene a támogatottak számát. A sokak szerint csak populista javaslat a pénzügyi osztály számításai szerint legalább 15 millió lejes terhet róna a költségvetésre, s ezt most képtelenség kigazdálkodni. Borza aztán vitába keveredett a pénzügyi osztály vezetőjével is, mert azt állította, a magyarok 700 milliárd régi lejt kapnának idén, miközben, a valóságban csak 70 ezer új lejből gazdálkodhatnak. Ami 700 millió régi lejnek felel meg. Tiberiu Dekany alpolgármester figyelmeztetett, hogy 700 milliárd adókból nem gyűlik be egy évben. Borza szerint rosszul tették a pontokat-vesszőket, ám hiába erősítette meg az ülésvezető, Ovidiu Marian, hogy ha elírás is történt, a pénz nem több 70 ezernél, a botrány nehezen csitult.

Végül Popa határozattervezetét leszavazták, a költségvetés viszont átment a plénumon. A leglényegesebb változás, hogy a pedagógusok húsvétra 200 lej értékű ajándékutalványt kapnak, és ha lesz elegendő bevétele a városnak, akkor karácsonyra is ennyiben részesülnek a városi büdzséből.

Ennél kisebb vihar tombolt a hőenergia árának emeléséről szóló határozattervezet vitájában. Gheorghe Schill javasolta, halasszák el az áremelést május 1-jére, ám Lucian Barniciu, a CET vezérigazgatója elmagyarázta, máris önköltségi ár alatt termelnek, nincs más kiút. A helyzet pikantériája, hogy amikor a fűtésszubvenció szavazására került sor – ebből a pénzből támogatják a lakosságot –, akkor Rodica Borza és Edeleni Kálmán tartózkodott (!), ami a gyakorlatban nem szavazatot jelent.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'