MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 12.06

Bottlik Tiborra emlékeztek

Boksánbányán a Tata Oancea Könyvtár könyvtárosa, illetve a Gazeta Bocşei szerkesztője, Gabriela Şerban nagyszabású rendezvényt szervezett annak érdekében, hogy a város neves szobrászának és festőjének neve a városban se menjen feledésbe.

A fehértemplomi származású, 1884-ben született vagyonos báró Boksánbányán telepedve le teljes visszavonultságban és szegénységben élt, illetve  halt meg 1974-ben Boksánbányán, ahol számos portrét, városképet, tájképet festett, illetve kisszobrok és szobrok sokaságát mintázta meg.

A megemlékezés egyik lényeges mozzanata egy dokumentumfilm bemutatása volt, amelyen nem kisebb személyiségek szólaltak meg, mint Constantin Lucaci neves szobrász és Constatnin Gruescu világhírű ásványkutató, akik barátai voltak a művésznek.

A filmen szóhoz jutott számos – még ma is élő – személyiség, helybeli ismerős, barát, mint Illés Alla, Illés Zoltán, Gruescu Maria, Iuga Gertrude, Kocsis Magdolna, Pongrácz P. Mária, Dana Bălănescu, Emeric Herz és mások.

Nem mellékesen jegyezzük meg, hogy Bottlik Tibor néhány síremléket is készített, amelyek a németboksáni temetőben találhatók, és sok térszobornak a művészi készítője, amelyek a város üzemeiben, útkeresztezédéseiben, iskolái előtt találhatók.

Aki szeretne jobban megismerkedni Bottlik műveivel, az Boksánbányán végigsétálva látogassa meg a a németboksáni katolikus templomot, ahol a főoltárt az Immaculata című kép ékesíti.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'