JelenHaz
Péntek, 2019. július 19., 15.07

Brüsszeli agytágítás a digitális városokról

Brüsszeli agytágítás a digitális városokról
Brüsszeli agytágítás a digitális városokról

Az intelligens vagy digitális városok (Smart City), települések álltak annak a brüsszeli találkozónak a középpontjában, melyen Arad is képviseltetett a hét elején. A Maros parti várost Gheorghe Falcă polgármester képviselte, a látogatásról csütörtöki sajtóértekezletén számolt be az aradi Városházán.

A Smart City fogalommal egyre többet foglalkoznak Európában, el is indult egy program ezzel kapcsolatban, Digitális Európa címmel. Az „okosváros” kifejezés azokat a településeket jelöli, melyek a digitális technológiák (mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, szuperszámítógépek stb.) széles körű használatával növelik a lakók életminőségét, erősítik a fenntarthatóságot, ezen belül a vállalkozások versenyképességét és élénkítik a gazdaságot.

Arad polgármestere kedden, december 4-én Brüsszelben vett részt egy ilyen tematikájú tapasztalatcserén, melyen a Digitális Európa Programba kapcsolt városok vezetői ültek egy asztalhoz.

Gheorghe Falcă polgármester szerint összesen 15 európai város – köztük Arad –  lépett be az említett uniós programba. Mint mondotta: a résztvevők elismerően bólintottak rá az aradi beruházásokra és az elmúlt évek gazdasági növekedéseire.

A találkozón részt vevő polgármesterek egy nyilatkozatot írtak alá, melynek célja együttműködni a városok digitális fejlesztése és a települések erőforrásainak hatékony kiaknázása érdekében.

Az Európai Bizottság egyébként mintegy 9,2 milliárd eurót fordítana a digitális kihívások kezelésére. Az aradi polgármester szerint 2019 júliusáig egy új stratégiát kell kidolgozniuk a városok digitális fejlesztése érdekében, ennek céljából a brüsszeli szakemberek 6 ún. „mentor-várost” jelöltek ki a többi város felkészítésére.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'