50%-os árzuhanás
Vasárnap, 2019. július 21., 05.29

Bukarest az EU-s pénzalapok lehívásának fő akadálya

Bukarest az EU-s pénzalapok lehívásának fő akadálya
Bukarest az EU-s pénzalapok lehívásának fő akadálya

 

Románia kétmilliárd eurót veszített el a 2007–2013-as pénzügyi ciklusban, hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő pénteken Déván az új év első sajtóértekezletén. A szám Corina Creţu EU-biztostól származik, aki PSD-s létére többször is felszólította a bukaresti kormányt, hogy fokozza az uniós pénzalapok lehívását.

A kétmilliárd euró ajándékpénz elveszítése elsősorban Bukarest inkompetenciájának és a központosításnak „köszönhető”, jegyezte meg Winkler. A legnagyobb veszteség ugyanis a szállítási és a környezetvédelemi alapok terén keletkezett, vagyis azon területeken, melyeket országos szinten irányítanak. A helyi hatóságok viszont sokkal jobban teljesítettek a számukra elkülönített pénzalapokat illetően.

Félő, hogy a központosítás miatt Románia ismét jelentős összegeket veszíthet, mivel jelenleg Bukarest a 2014–2020-as pénzügyi ciklus nagy infrastruktúrára és környezetvédelemre szóló alapok csupán 53%-át sikerült leszerződtetni. Ami gyenge teljesítmény, főleg, hogy a ciklus végéhez közeledünk, arról nem is beszélve, hogy a leszerződtetett pénzek konkrét felhasználására sincs garancia, számos bírósági óvás még közbejöhet.

Hasonló veszteség elkerülésére Winkler hasznosnak tartaná a pénzalapok átcsoportosítást, az országos szinten, Bukarestből kezelt kategóriáktól a helyi hatóságok által kezelt kategóriákba. Bukarestben a bürokrácia mindig kitalál valamilyen újabb akadályt, ami megnehezíti a pályázatok elkészítését. A helyi hatóságok ugyanis hatékonyabbak, már megtanulták, hogyan kell sikeres pályázatokat készíteni. Kétmilliárd euró átcsoportosítása átlagban olyan 50 milliót jelentene megyénként, ekkora összeget szinte minden megye képes lehívni, a pénzek tehát nem vesznének el, hanem a közösségekhez kerülnének vidékfejlesztés formájában.

 

Kelemen Hunor mellett

 

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezete Kelemen Hunort támogatja újabb elnöki mandátumra a februári kolozsvári tisztújító kongresszuson. Erről a megyei szervezet elnöksége január 3-án egyöntetűen döntött, ismertette a helyzetet Winkler Gyula. A Hunyad megyei szervezet az összefogás és a szolidaritás elnökének tekinti Kelemen Hunort, mivel az elmúlt években bebizonyította, hogy számára a legkisebb szórványközösség is ugyanolyan fontos, mint a legnépesebb, legerősebb magyar közösségek Székelyföldön és Erdély-szerte. A közös munkát folytatni kell, Kelemen Hunor érti és érzi a szórvány jellegzetességeit, tudja, hogy magyar jövőt Erdélyben csak úgy lehet biztosítani, ha az RMDSZ felfigyel a szórványközösségekre, biztosítja a fennmaradásunkhoz szükséges támogatást, hiszen a szórványközösségek az erdélyi magyarság védőbástyái, hangsúlyozta az EP-képviselő.

 

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'