Szerda, 2018. május 23., 00.34
Van a megyének költségvetése

Bukarest támogatására számítanak

A tanácsosok csütörtökön bólintottak rá a megye költségvetésére
A tanácsosok csütörtökön bólintottak rá a megye költségvetésére

Múlt héten az Arad Megyei Tanács dísztermében megszavazták a megye költségvetését. A voksolás után Iustin Cionca megyei elnök azt nyilatkozta: ambiciózus projektekben gondolkoznak. Jól kezdték az évet, idén is számos, többek között uniós finanszírozású pályázatot készül benyújtani a megye (elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre), de nagy szükség van Bukarest támogatására is, továbbá „felelősségteljes és konstruktív” hozzáállást várnak el az összes parlamenti képviselőtől.  

Ami konkrétan Arad megye költségvetését illeti, az előrevetített bevételek összértéke (248 568 000 lej) közel 30 millió lejjel kisebb, mint a kiadásokra szánt összeg (277 033 000 lej). Cionca azzal magyarázta a 30 milliós mínuszt, hogy bár a kormány megemelte a béreket, az ehhez szüksége keretet már nem biztosította. Az összegeket a beruházásokra szánt keretből kell „lecsípniük” az önkormányzatoknak minden megyében. „A kormánynak felelősséget kell vállalnia a megígért pénzekért, másképp megbénítja a települések és a megyék fejlesztését” – mondta a megyei önkormányzat vezetője, aki példaként azzal érvelt, hogy a kormány csupán 40%-ot utalt ki Arad megyének szociális asszisztenciára a szükségesből, mindemellett tovább ígérgeti a béremeléseket. „A mi üzenetünk Bukarest felé határozott: emeljétek a fizetéseket, de akkor biztosítsátok a szükséges pénzeket is. Azt, amit egy kézzel adtok az embereknek, ne vegyétek vissza kettővel.”  

Arad megyének mintegy 35 millió euróra lenne szüksége egészségügyi fejlesztésekre, továbbá a megye vezetőinek eltökélt szándéka legalább 300 km hosszú útszakaszt korszerűsíteni a meglévő mintegy 1200 km-ből. További tervek között szerepel a reptér fellendítése, ugyanakkor kulturális és turisztikai fejlesztések. Több mint 8,5 millió lejre lenne még szükség a szociális asszisztencia területén, erre a kormánytól várják a megoldást.

A beruházások a teljes büdzsé – 60 355 000 lej – mintegy 22%-át teszik ki. Prioritást élveznek 2017-ben a kórházi fejlesztések és az utak modernizálása.

A vissza nem térítendő uniós finanszírozású projektekre 2 344 000 lejt utalt ki a megyei önkormányzat. Két kategóriáról van szó: egyrészt az Arad–Pankota, a Buttyin–Pankota, illetve a Németszentpéter–Temes megye határa útszakaszok rehabilitálása, valamint a megye integrált hulladékgazdálkodását célzó projekt befejezése.  


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas