Vasárnap, 2018. december 16., 17.31

Cirkusz és politika

A Temesvár Európa Kulturális Fővárosa Egyesület 2021 különleges produkcióval nyitotta meg a 2021 évi programokat előkészítő kulturális eseménysorozatát: a svéd Cirkus Cirkör három előadást tartott a Constantin Jude Sportcsarnokban. A temesvári közönség, Romániában először, ízelítőt kapott a kortárs cirkusz nyújtotta fantasztikus élményből, a Cirque Du Soleil stílusában. A Limits című előadásnak erőteljes politikai üzenete van: bontsuk le a határokat, lépjük át a saját korlátainkat és fogadjuk be a háborús menekülteket, bármiféle korlátozás nélkül.

Vegyes érzésekkel jöttem ki életem első kortárs cirkusz előadásáról. A svéd akrobaták fantasztikus teljesítménye és csapatmunkájuk egyaránt lenyűgözött. Az előadás, amelynek ötlete 2015-ban a nagy európai menekültválság idején fogant meg Tilde Björfors agyában, valóban drámai és költői jelenetekkel illusztrálta a menekültek szenvedéseit, akik egyfolytában országhatárokba és kerítésekbe ütköznek menekülésük során. A Tilde Björfors rendezte előadás ugyanakkor annyira erőteljesen propaganda ízű volt, hogy ilyet csak az „átkosban” tapasztaltam, akkor se a cirkuszban. Az előadás során statisztikai adatokkal és video-bejátszásokkal bombázták a nézőt, aki megtudhatta, hogy világszerte évente 60 millió embert űznek el az otthonából, majd ezeket a számokat hónapokra, napokra, órákra lebontva azt is megtudtuk, hogy az előadás perceiben éppen hányan válnak földönfutóvá valahol a nagyvilágban. A számokat és az agresszív prezentációt egyaránt túlzásnak éreztem. A cirkusz vezetője, saját elmondása szerint, annak idején szállást biztosított bizonyos számú menekültnek, de a helyek hamar elfogytak, és akkor kellett feltenni a kérdést: hol a határ? Hány menekültet fogadjon be? Az előadás éppen erről szól: toljuk ki ezeket a határokat és fogadjunk be minden szenvedőt. Ennek érdekében a saját előítéleteinket, saját határainkat is le kell győznünk. Ezek nemes gondolatok, de az éremnek mindig két oldala van, A Limits című előadás üzenete homlokegyenest az ellenkezője annak, amit nap mint nap a magyar médiákban látunk-hallunk. Pedig érezzük, hogy abban az érvelésben is sok igazság van. Kinek van hát igaza valójában?

Talán nem is az én feladatom ezt kideríteni, de a Limits előadás felvet még egy érdekes kérdést. A Kulturális Főváros programiroda ezt a produkciót emblematikusnak, követésre méltónak szánta, mintegy jelezve, hogy ilyen produkciókat látna szívesen a 2021-es programsorozatban. Ha ennyire „EU-konform”, main-stream alkotók a követendő példák, nem biztos, hogy ebbe az elképzelésbe beleférnek majd a bánsági kisebbségek sajátos hagyományai, kulturális értékei, amelyeket mi szeretnénk megmutatni Európának.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'