Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 20.36

Civil programterv készül

Civilszervezetek és magyar intézmények képviselőinek találkozója a Kós Károly Közösségi Központ kertjében
Civilszervezetek és magyar intézmények képviselőinek találkozója a Kós Károly Közösségi Központ kertjében

A Temes megyei civilszervezeteket tömörítő Civil Tanács találkozóra hívta a magyar civilszervezetek és magyar intézmények képviselőit múlt pénteken a temesvári Kós Károly Közösségi Központba, ahol megvitatták a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 városi projektbe való bekapcsolódás lehetőségeit, illetve egy önálló közös magyar nagyprojekt kidolgozásának a szükségességét. A találkozón részt vett dr. Erdei Ildikó iskolaigazgató, a Civil Tanács elnöke, dr. Bodó Barna, a Szórvány Alapítvány elnöke, Tamás Péter tb. temesvári konzul, a Várbástya Egyesület elnöke, az aktív magyar civilszervezetek és magyar intézmények többségének a képviselői.

Dr. Bodó Barna a találkozó kezdetén beszélt a 2021-es városi projekttel kapcsolatos negatív jelzésekről, kiemelve, hogy a Temesvár benyújtotta nyertes Kulturális Főváros pályázatban a kisebbségek csak általános értelemben szerepelnek, a lakosság mintegy 20%-át jelentő nemzeti kisebbségekről nem is tesznek említést. „Az a kérdés, hogy a temesvári magyar közösség miről akar beszélni, milyen sajátos értékeket akar felmutatni 2021-ben, mire szeretné felhasználni ezt a lehetőséget?” – hangsúlyozta dr. Bodó Barna. Balázs Attila, a temesvári magyar színház igazgatója megerősítette, hogy gondok vannak a 2021-es városi projekt körül, amely egyrészt finanszírozási problémákkal küszködik, másrészt menesztették Chris Torch művészeti vezetőt a Kulturális Főváros projekt éléről, aki az egész 2021-es kulturális stratégiát kidolgozta, és azóta teljes a bizonytalanság. A temesvári magyar színháznak megvannak a saját projektjei 2021-re, amelyeket a bel- és külföldi testvér-színházakkal partnerségben szeretne megvalósítani.

Konkrét elképzelései vannak a 2021-es évre dr. Nagy-György Tamásnak, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) Bánsági Regionális Munkabizottsága elnökének, aki nagyszabású tudományos konferencia megszervezésére készül, rangos bel- és külföldi meghívottakkal. Halász Ferenc Temes megyei főtanfelügyelő helyettes egy temesvári országos magyar tanévnyitó megszervezésének lehetőségét vetette fel 2021-ben. Kovács Katalin, a Szórvány Alapítvány projekt-menedzsere javasolta, hogy a magyar civil szervezetek és intézmények, sok kicsi önálló pályázat helyett egy 2021-es közös nagyprojektben gondolkozzanak, amely magába foglalná a már működő, bejáratott rendezvényeket (Temesvári Magyar Napok, Bánsági Magyar Napok, TESZT stb.) és az Európai Kulturális Főváros rendezvénysorozattal kapcsolatos új ötleteket.

A találkozó résztvevői a továbbiakban számba vették, hogy a temesvári magyar szervezetek, intézmények milyen közösségi terekkel és vendégfogadásra alkalmas szálláshelyekkel rendelkeznek, amelyekre a rendezvényszervezések esetén számítani lehet 2021-ben. Szó esett egy közös beadvány kidolgozásáról a temesvári Városháza felé, amelyben magyar feliratok kihelyezését kérné a magyar közösség a város területén és magyar nyelvű szórólapok készítéséről, amelyeket a turisták tájékoztatására szolgáló információs központok révén terjesztenének.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'