Péntek, 2018. március 23., 12.55
Tesztelik a légvédelmi szirénákat

Csak semmi pánik!

A gyakorlat egyik figyelemfelkeltő plakátja
A gyakorlat egyik figyelemfelkeltő plakátja

Pánikra semmi ok! – figyelmezteti a lakosságot az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU), keddtől ugyanis négynapos országos polgári védelmi gyakorlat kezdődött, melynek keretén belül tesztelik a légvédelmi riasztóberendezések műszaki állapotát. A PROCIV 2017 fedőnevű akció egy jól meghatározott program szerint zajlik április 18–21. között, az ország különböző területein. A Nyugati Jelen által lefedett régióban, azaz Arad, Temes, Krassó- Szörény ésHunyad megyében április 21-én, pénteken szólalnak meg a légvédelmi szirénák, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman és Vâlcea megyével egyidőben. Fehér megyében (Hargita, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szilágy és Szeben megyével együtt) április 20-án, csütörtökön hallatszik a riadó.  Kedden és szerdán az ország más megyéiben zajlik az akció. A polgári védelmi gyakorlatot 10 és 15 óra között bonyolítják le. A katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a lakosság különféle intenzitású és színű szirénahangot fog hallani. A hatóságok kérnek mindenkit, hogy ne essenek pánikba, a lakosoknak semmilyen különösebb teendőjük nincs ez idő alatt.

A gyakorlat célja felmérni a különféle vészhelyzetekben (katasztrófák, balesetek, gátszakadások, fegyveres támadások stb.) használatos légvédelmi riasztóberendezések állapotát, minőségét, ugyanakkor a szakemberek azt is megvizsgálják, hogy eljut-e a lakossághoz a megfelelő jelzés.

A felügyelőség illetékesei szerint Romániában több mint 7700 ilyen jellegű berendezés létezik, melyeket helyi vagy központi szinten (a diszpécserszolgálatokon keresztül) lehet működésbe hozni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu