Szerda, 2018. május 23., 00.33
Tesztelik a légvédelmi szirénákat

Csak semmi pánik!

A gyakorlat egyik figyelemfelkeltő plakátja
A gyakorlat egyik figyelemfelkeltő plakátja

Pánikra semmi ok! – figyelmezteti a lakosságot az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU), keddtől ugyanis négynapos országos polgári védelmi gyakorlat kezdődött, melynek keretén belül tesztelik a légvédelmi riasztóberendezések műszaki állapotát. A PROCIV 2017 fedőnevű akció egy jól meghatározott program szerint zajlik április 18–21. között, az ország különböző területein. A Nyugati Jelen által lefedett régióban, azaz Arad, Temes, Krassó- Szörény ésHunyad megyében április 21-én, pénteken szólalnak meg a légvédelmi szirénák, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman és Vâlcea megyével egyidőben. Fehér megyében (Hargita, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szilágy és Szeben megyével együtt) április 20-án, csütörtökön hallatszik a riadó.  Kedden és szerdán az ország más megyéiben zajlik az akció. A polgári védelmi gyakorlatot 10 és 15 óra között bonyolítják le. A katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a lakosság különféle intenzitású és színű szirénahangot fog hallani. A hatóságok kérnek mindenkit, hogy ne essenek pánikba, a lakosoknak semmilyen különösebb teendőjük nincs ez idő alatt.

A gyakorlat célja felmérni a különféle vészhelyzetekben (katasztrófák, balesetek, gátszakadások, fegyveres támadások stb.) használatos légvédelmi riasztóberendezések állapotát, minőségét, ugyanakkor a szakemberek azt is megvizsgálják, hogy eljut-e a lakossághoz a megfelelő jelzés.

A felügyelőség illetékesei szerint Romániában több mint 7700 ilyen jellegű berendezés létezik, melyeket helyi vagy központi szinten (a diszpécserszolgálatokon keresztül) lehet működésbe hozni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas