JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 12.43
Pereces Baba–mama klub Vajdahunyadon

Családban a jövő

Nagy volt a vidámság kedden délután a vajdahunyadi Corvin Savaria Magyar Kulturális Központban, ahol a IX. Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmából a szokottnál gazdagabb programra várták a Baba–mama klub tagjait. Az apróságokat Kun Kriza Ilona óvó néni röpítette a mondókák tarka világába. Ica óvó néni sok klubbeli kisgyermeknek az anyukáját is tanítgatta hajdan, és most örömmel vetette bele magát a „nagymama” szerepbe, nagy szeretettel és szakmai tudással fejlesztve a gyermekek anyanyelvi és zenei érzékét.

A keddi találkozás fő motívuma a perec lett: a gyermekek dióhéjjal kopogtatták ki a pereces mondóka ütemét, egymásba fogózva táncolták a „perec-táncot”, majd ki is festették, mákkal, szezámmal díszítették a kedvenc péksüteményüket. Végül természetesen igazi perecet is kóstolhattak. Ráadásul az Összhang Nőegylet, ahol a nagymamák zöme tevékenykedik, gulyással, süteménnyel lepte meg a társaságot – számolt be Doboly Beatrice, aki maga is boldog nagymamaként vett részt a mulatságban. Bartók Magdolna nagyszerű ötlettel rukkolt elő: az elkövetkezőkben havi rendszerességgel közös sütés-főzésre kerül sor a magyar házban, ahol a nagymamák együtt szorgoskodnak majd a kicsikkel, például szilvás gombócot, meg egyéb finomságokat főznek. Így a fiatal, elfoglalt anyukáknak is lehetőségük nyílik néhány konyhai és életviteli titkot, fortélyt ellesni a nagymamáktól, sőt a kicsik is kedvet kaphatnak a konyhai segédkezésre. Az ötletgazda kis kötények varrását is felajánlotta a leendő szakács-palánták számára.

A Baba–mama klub tehát ezúttal is vidámra és tartalmasra sikeredett. Az összejövetelek lelkes szervezője, Kacsó Doboly Izabella hálásan köszönte az óvó néni és nagymamák segítségét, külön köszönetet mondva a Vas megyei Szalai családnak, akik Jánosházáról gyermekkönyvekkel, társasjátékokkal ajándékozták meg a klub közösségét, ezzel is hozzájárulva, hogy a vajdahunyadi kisgyermekek magyar közösségben, játékosan tevékenységek keretében ismerjék meg hagyományainkat, kultúránkat, értékeinket.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'