Szombat, 2018. december 15., 09.20
Beszélgetés Komlósi Imre feketegyarmati kertésszel

Családban megőrizni az anyagi és szellemi értékeket

Komlósi Imre nagybani kertész zöldségeivel a szupermarketeket célozza meg
Komlósi Imre nagybani kertész zöldségeivel a szupermarketeket célozza meg

Komlósi Imre feketegyarmati kertésszel év elején hagyományos módon megbeszéljük, vállalkozói-szakmai szempontból kiértékeljük a mögöttünk hagyott évet.

– Mit hozott az Ön számára 2017?

– Tavasz elején a nagybani dinnyepalánta-nevelés zökkenőmentesen zajlott, de a tavaly vásárolt oltó-robottal voltak bizonyos gondok. Miután alaposabban megismertem, tökéletesen működik, most már akadálymentesen tudunk dolgozni vele. A nyár folyamán paradicsomot, padlizsánt is oltottam vele.

– Tavaly mennyi palántát sikerült beoltania?

– Tulajdonképpen tavaly indultunk be a robottal, amihez azonban az elején még nem volt meg minden szükséges felszerelésem. Eleinte kézzel irányítottuk, később azonban, amikor már minden szükséges kelléket, illetve tapasztalatot megszereztem hozzá, óránként 500-600 szál palántát képes beoltani. Kiszolgálásához azonban 4 személy szükséges, mert elő kell készíteni a beoltásra váró, illetve el kell szedni tőle a beoltott palántákat.

– Tavaly volt-e igény beoltott palántára?

– Mintha az átlagos évekhez viszonyítva kevesebb lett volna, mintegy 20%-kal kevesebb megrendelést kaptam. Idén viszont, máris 50%-kal emelkedtek a megrendelések.

– Tavaly hozzávetőleg hány oltott palántát rendeltek?

– Mintegy 150 ezret, idén viszont már februárban 200 ezer felett van a számuk.

– Miért érdemes a paradicsomot vagy a padlizsánt beoltani?

– Mint minden oltványnak, olyan gyökér miatt, amelyik megfelelő tápanyagfelvételt, illetve -utánpótlást tud biztosítani számára. Paradicsomból is nagyon jó fajtákat állítottak elő, de amikor a fejlődés elér egy bizonyos szintig, a tápanyag-utánpótlás leblokkolhat, a feloldásához laboratóriumi vizsgálatok szükségesek, amiket egy átlagos termelő nem tud megtenni. Az általam használt oltóalanyok nem igényesek, könnyen felszívják a tápanyagot. Ezért érdemes oltani, csakhogy a paradicsommagok eléggé drágák, ezért költséges a termesztése. Azt úgy érdemes termeszteni, hogy kora tavasszal kiültetik, majd késő őszig hagyják, vagyis hosszúkultúrás termesztéssel.

– A régiónkban magán kívül van-e még valakinek palántaoltó gépe?

– Nem tudok róla.

– Számításai szerint mennyi idő alatt térül meg a palántaoltóra fordított befektetés?

– Remélem, 5-6 év alatt amortizálódik.

 

A fejes saláta menő, ha…

– Tavaly mi volt a legmenőbb terménye?

– Tavasszal megkeresett egy szupermarket, amelynek a vezetősége tudott a nagybani fejessaláta-termesztésemről. Megbeszéltük a dolgot, s mivel állandóan nyitott vagyok az újra, megkötöttük a szerződést. A közreműködés igen döcögősen indult, ugyanis a felvásárlónak nem felelt meg a csomagolás, vagyis a műanyag láda. Ők faládában akarták, amit viszont nem tudtam beszerezni, az többe kerül, mint a benne tárolt saláta. Addig húztuk-nyúztuk a dolgot, amíg elfogadták a műanyag-ládában történő szállítást. Nem fizettek érte sokat, de akkor amúgy is nyomottak voltak az árak, szinte semmit nem lehetett tisztességes áron értékesíteni. Három hétig folyamatosan szállítottam, de az árat állandóan lefelé nyomták volna. Éppen ezért kijelentettem: ingyen senkinek nem dolgozom, ha nem fizetnek többet és nem térítik meg a csomagolóanyagot is, nem szállítok többé. Egy határozott hangvételű vitát követően megszakadt a kapcsolat. Három hét múlva azonban a szupermarket megbízottja diplomatikus hangnemben telefonált. Mintha semmi nem történt volna, megkérdezte: van-e friss fejes salátám, szállítanék-e nekik újra? Természetesen, szállítanék, ha megfelelő árat ajánlanak. Amikor megkérdezte, mennyi az? Nem voltam szégyellős, a régi árnál jóval többet kértem. Legnagyobb meglepetésemre nem alkudott, csak annyit kérdezett: holnaptól tudnék-e újra szállítani? Igen – válaszoltam, és tényleg, újrakezdetem a szállítást. Három hét után viszont az átvevőhelyen az alkalmazott hölgy megkérdezte: tudom-e mi történt? Elmondta, hogy a szupermarket Temesvártól Nagybányáig az ország nyugati régióját az én salátámmal látta el. Amikor azonban leálltam a beszállítással, a központba egyre-másra érkeztek a szép fejes saláta hiányát sérelmező telefonhívások. A Bukarestből küldött jóval apróbb, ráadásul két-háromnapos volt… Augusztus 8-ától november 23-ig naponta szállítottam nekik 1000-3000 szál között a szép, friss fejes salátát, amit rendszeresen kifizettek azzal együtt, hogy a felvásárlási áron szerintem még egy keveset javítani lehetett volna.

– Idén folytatja-e a szállítást?

– Tavaly úgy váltunk el, hogy amikor megfelelő méretű és minőségű salátám lesz, szóljak és folytatódik az együttműködés. Attól tartok, idén is gond lesz a csomagolóanyaggal, mert tavaly sikerül műanyagládákat szereznem, idén viszont nem mutatkozik. Faládát meg a környéken senki nem gyárt.

– Egy helybeli asztalosnak nem érné meg ráállni?

– Én is utána jártam, hogy nem érné-e meg egy ládagyártó sorozatgépet vásárolni? Az viszont komoly befektetést igényelne, aki azzal foglalkozna, másra nem lenne ideje, ezért nem vágok bele.

 

Mennyiség, minőség és folyamatosság

– Idén változtatni kíván-e a bejáratott termesztési szerkezeten?

– Tapasztalatból rájöttem: nem érdemes sokfélével foglalkozni. Az ember inkább egy-két dologra álljon rá, amiből azonban megpróbálja kihozni a maximális minőséget, mennyiséget és folyamatosságot. A szupermarketek ellátásában e három tényező a legfontosabb. Nem könnyű megfelelni az elvárásuknak, mert hiába kértem, előre nem tudták megmondani, hogy általában naponta hány szálra van szükségük. Tulajdonképpen mindig vannak új ötleteim, most is gondolkozom egy nagyobb projekten…

– Tovább szeretné bővíteni a termesztést?

– Inkább korszerűsíteni kívánom, egy olyan vetősort akarok beszerezni, ami kevés emberi beavatkozással elveti a magvakat. Ezzel megkönnyíteném a vetést, illetve a palántanevelést, de a 0,4 hektárnyi fóliasátor-rendszert is bővíteni kívánom 1 hektárosra.

– Lesz-e hozzá hely a portán?

– Nem oda, hanem ki a határba tervezem, ott is biztonságban van. Ugyanakkor további korszerű gépeket is akarok vásárolni.

– Található-e Feketegyarmaton munkaerő?

– Sajnos, betegség miatt kiesett egy néni, akire idén már nem számíthatok, de újabb munkaerő alkalmazására sem igazán van lehetőség. A palántaoltás folytán sok zöldségtermesztővel vagyok kapcsolatban, ezért tudom: mindenkinél komoly gondot okoz a munkaerő hiánya, mindannyian a családra próbálják szabni a gazdálkodásukat, mert az ipari parkok elhódítják a munkaerőt. Olyan kertészekről is tudok, akik abbahagyták a termesztést és elmentek valamelyik ipari parkba dolgozni, mert ott méltányos fizetést kapnak, és nem törik a fejüket a zöldségtermesztésen, illetve az értékesítésén. Elégtétellel tapasztalom, hogy a nagyfiam elég jól beletanult a kertészkedésbe, de az értékesítésben is szerzett tapasztalatokat, ugyanakkor a két kisebb gyermeket is fokozatosan bevonjuk a munkába. Új, korszerű felszerelésekkel, megpróbáljuk a termesztést a családban megoldani, a hosszú évek kemény munkájával kiépített szellemi és anyagi értékeket a családban továbbadni.

– Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert és kitartást kívánok!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'