JelenHaz
Szerda, 2019. május 22., 10.35
November 14 a Cukorbetegség Elleni Küzdelem Világnapja

Családi összefogás a diabétesz ellen

Családi összefogás a diabétesz ellen
Családi összefogás a diabétesz ellen

Szerda délután 18 órakor kék fénnyel világítják meg a dévai vármegyeházat (a prefektúra épületét), Déva várát és a Drăgan Muntean Művelődési központot a Cukorbetegség elleni küzdelem világnapja alkalmából. A népbetegségként számon tartott diabétesz az egészségügyi statisztikák szerint jelenleg több mint 425 millió embert érint, ám a felmérések azt mutatják, a cukorbetegségben szenvedőknek legalább felét nem diagnosztizálták, azaz további 212 millióan szenvednek e betegségben anélkül, hogy tudnának róla. A diabétesz tehát a felnőtt lakosságnak a 13,6 százalékát és további egymillió gyermeket, illetve fiatalt érint. A kór a várandós kismamákat is veszélyezteti, hat terhességből legalább egy esetében terhességi cukorbetegség lép fel.  Romániában a 14,4 milliós felnőtt lakosságnak 12,4 százaléka szenved diabéteszben. Hunyad megyében főleg a II-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak száma mutat látványos növekedést. Pillanatnyilag összesen 9475 személyt tartanak nyilván kezelésre szoruló cukorbetegséggel.

A Hunyad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság két évre kiterjedő projektet indított A család és a diabétesz címmel. Ennek keretében szeretnék felhívni a családok figyelmét arra, hogy e betegség ellen leghatékonyabban közös erővel lehet küzdeni. Ha a családban egészséges a táplálkozás, a mindennapok része az aktív mozgás és a rendszeres orvosi ellenőrzés, akkor lényegesen csökkenthető a cukorbetegség illetve ennek késői diagnosztizálása. A kampány során tudatosítani kívánják, a cukorbetegség komoly következményeit, mely a súlyos (akár halálos) szövődmények elkerülése végett teljes életmódváltást követel.

A kampány keretében kedden délben a DSP dévai székháza előtt tartottak népszerűsítő akciót, szerdán délelőtt pedig a Decebal Nemzeti Kollégium közösségét tájékoztatják a cukorbetegség veszélyeiről, ennek megelőzéséről. Délután a diabétesz nemzetközi szimbólumát, a kék kört idézve, kék fénnyel világítják meg Déva nagyobb épületeit, csatlakozva a világszintű megmozduláshoz, melynek során 83 országban 900 műemlék épület „öltözik” kékbe.  


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'