Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szombat, 2019. november 16., 03.37
Cián alapú bányászat

Csibi Magor elégedetlen

Csibi Magor elégedetlen
Csibi Magor elégedetlen

Az Európai Bizottság válaszolt a Csibi Magor, Daciana Sarbu és Chris Davies által feltett szóbeli kérdésre, amelyben a ciános bányászati kitermelések betiltásának lehetőségeiről érdeklődtek a képviselők.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságában az Európai Bizottság képviselője megerősítette, hogy nem lehet 100%-os biztonságról beszélni a ciános bányászati kitermelések esetében. Ezért, az Európai Bizottság már kétszer újragondolta a direktívákat, annak érdekében, hogy a ciánkoncentráció minél kisebb legyen, ezáltal újabb biztonsági standardokat teremtve meg. A Bizottság képviselője nem zárta ki a ciános kitermelések betiltásának lehetőségét, de ehhez még meg kell várniuk a visszajelzéseket a jelenlegi törvénykezések bevezetésének hatásáról.

– Természetesen, hogy üdvözlöm a Bizottság erőfeszítéseit, de nem kell elfelejtenünk, hogy a közép-kelet európai bányászati kitermelési tervek a bányákat sűrűn lakott területekre tervezik.  Így, egy betiltási rendelkezés halasztása egy olyan kockázatot jelent, amelyet mindannyiunknak vállalni kell. Hogyan tudnánk egy halogatási politikával betartani az elővigyázatosság elvét, amelyen véleményem szerint minden körmyezetvédelmi politika kellene alapuljon? – nyilatkozta Csibi Magor.

A Bizottság válaszát egy általános vita követte, amely során a jelenlevő képviselők nagy többsége támogatta a Csibi Magor által felvázolt aggodalmakat. Marie-Anne Isler Beguin (Zöldek, Franciaország) kifejtette kételyeit afelől, hogy a jelenlegi európai törvénykezések el tudják kerülni az esetleges , a nagybányaihoz hasonló baleseteket és szerinte csak egy véletlen egybeesés, hogy a direktívák bevezetése óta nem történt egyetlen baleset sem. Marios Matsakis (ALDE[1], Ciprus) kihangsúlyozta az alternatívák megkeresésének fontosságát a közeljövőben, mivel ezáltal elkerülhetnénk a ciános kitermeléshez hasonló veszélyes bányászati procedúrákat. Hegyi Gyula (PES[2], Magyarország) hozzászólásában figyelmesztett a túlzott cián használat veszélyeire a bányászatban, emlékeztetve a  2000-es tiszai cián szennyezésre és felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigi katasztrófák bármikor megismétlődhetnek.  Johannes Blokland (IDE[3], Hollandia) arra figyelmeztetett, hogy a probléma nagyon összetett és néha ellentmondásos, ami többek között a befektetett összegek nagyságának is köszönhető és a végleges döntések meghozatala komoly érveken és kutatáson kell alapuljon. 

– Habár az Európai Bizottság nem tervez a közeljövőben semmilyen rendelkezést a ciános bányászati kitermelések betiltására én európai szinten továbbra is harcolni fogok egy környezetbarátabb bányászatért. A következő lépés egy Állásfoglalási Indítvány megfogalmazása és támogatása lesz az Európai Parlamentben, remélve, hogy ez egy új lendületet ad a Bizottság számára ahhoz, hogy belássa, hogy a ciános módszernek már nincsen helye az európai bányászatban – foglalta össze Csibi Magor.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'