JelenHaz
Szerda, 2019. december 11., 16.32

Csikys diákok Velencei-tavi élményei

Az aradi különítmény a tatabányai Turul emlékmű lábánál
Az aradi különítmény a tatabányai Turul emlékmű lábánál

Augusztusban a Csiky Gergely Főgimnázium tíz diákja vett részt a Velencei tó partján a Rákóczi Szövetség által szervezett egyhetes sporttáborban. Az aradi diákok mellett kanadai, egyesült államokbeli, dél-afrikai, venezuelai, makedóniai és francia diákok voltak a tábor vendégei.

A tábornak két fő témája volt: a sport és magyarságtudat. Az elsővel kapcsolatban Gergely István olimpiai bajnok, Szívós Márton világbajnok vízilabdázókat, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívót lehetett arról faggatni, hogy milyen érzés, amikor a dobogó legfelső fokán állva, aranyéremmel a nyakban, a magyar himnuszt hallgatva küzdeni kell a könnyekkel. De kipróbálhattuk a sárkányhajózást, az íjászkodást, a lovaglást, körbekerékpároztuk a Velencei tavat, csapatban játszottunk frisbee focit, röplabdát, megismerkedtünk a méta szabályaival.

Ami a másik témát illeti, hungarikumokkal ismerkedtünk interaktív történelemórán, magyar hangszer- és népviselet bemutatón, ámulatba ejtő lovasíjász-bemutatón vettünk részt és persze nem maradhatott el az esti táncház sem.

A tábor résztvevőit a magyar gyökerek és a magyar nyelv kötötte össze, de ezek után a kialakult barátságoknak is kapcsolattartó ereje lesz. Jó volt azt hallani, hogy bár a fiatalok több ezer kilométerre élnek Magyarországtól, nem hagyják el a magyar nyelvet és magyar hagyományokat.

Köszönet a Rákóczi Szövetségnek a táborért, az Aradi Alma Mater Alapítványnak az útiköltségért és a fiatal szervezőgárdának a lelkesedésért.

 

Spier Tünde


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'