Csütörtök, 2018. december 13., 08.03

Csökken az önkormányzati alkalmazottak bére

Florin Oancea dévai polgármester: a kormány pénzügyi politikája komoly nehézségeket okoz az önkormányzat(ok)nak
Florin Oancea dévai polgármester: a kormány pénzügyi politikája komoly nehézségeket okoz az önkormányzat(ok)nak

Rossz hírekkel köszönt be az új év, legalábbis a dévai önkormányzat alkalmazottjai számára. Januártól 20%-kal csökken a bérük, februártól pedig személyzeti leépítésekre is számítani kell, jelentette be Florin Oancea polgármester. A lefaragás a kormány pénzügyi politikájára vezethető vissza, nem a városvezetés hibás emiatt, szögezte le a polgármester.

Január elsejétől ugyanis a kormány pénzügyi „reformja” szerint a TB-járulékok nem a munkáltatót terhelik, hanem a munkavállalókat. Ebből kifolyólag, ahhoz, hogy a nettó bér ugyannyi maradjon, mint eddig, 24%-kal kellene megemelni a bruttót. A dévai önkormányzat nem engedheti meg magának ezt, mivel kétmillió eurónak megfelelő többletkiadást jelentene. Idén az önkormányzat 900 alkalmazottjának bérköltségei összesen olyan 10 millió eurót tettek ki (átlagban havi több mint 900 euró bruttót), további kétmillió túlságos megterhelést jelentene a városkasszának. Amely ráadásul jövőtől olyan másfél millió euróval kevesebb bevételre számíthat, szintén a kormány pénzügyi „reformja” nyomán. A jövedelemadó kulcsa 16%-ról 10%-ra csökken, ami jelentős kiesést jelent az önkormányzatok számára, nemcsak Déván, de országos szinten is.

A kormány okozta jövedelemkiesést kompenzálni lehetett volna a helyi adók megemelésével, a dévai tanács azonban határozatban fogadta el, hogy a helyi adók ugyanazon a szinten maradjanak, mint 2017-ben. A helyi adók megemelése további terhet jelentett volna a dévai lakosságnak.

Oancea szerint ezt mindenképpen el kellett kerülni, inkább az önkormányzatnál húzzák meg a nadrágszíjat. A szakszervezetek ugyan követelték a 24%-os bruttóbér emelést, a városvezetés azonban nem teljesítheti követelésüket. A jövő év elejétől alaposan átgondolják a személyzeti szerkezetet, az egyéni teljesítmény növelése céljából, s kénytelenek lesznek elbocsátásokhoz is folyamodni. Még nem tudni, hogy hány alkalmazottól fognak megválni, vagy mikor, némi leépítés azonban elkerülhetetlennek tűnik.

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'