JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 12.58
Karácsonyi sokadalom a Téglásban

Dalban, táncban, süteményben megszólaló szeretet

Dalban, táncban, süteményben megszólaló szeretet
Dalban, táncban, süteményben megszólaló szeretet

Marry Poppins, Grincs és további kedves történetek keltek életre a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum idei karácsonyi sokadalmán. A rendezvény, hagyományhoz híven ünnepi műsorral kezdődött, melyen a tanintézmény apraja-nagyja bemutatta a maga karácsonyváró előadását. Volt, aki tánccal, volt, aki dallal, rövid jelenettel lépett színre.

A változatos műsor a legapróbbak balett-táncával indult, majd az ötödik, hatodik és nyolcadik A osztályok alkalmi tánca következett. Az elemisták idén ősszel alakult Pimpimpáré kórusa ezúttal is remekelt, az őket követő kilencedikesek modern karácsonya pedig mélyen megmozgatta a közönség tagjainak lelkiismeretét. A rövid jelenet végén a Papp Evelyn felolvasta karácsonyi szeretethimnusz útmutatóul szolgálhat mai rohanó világunkban: Ha a házamat fenyőágakkal, gyertyákkal, égőkkel és csilingelő harangocskákkal díszítem fel, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint díszlettervező. Ha a konyhában fáradozom, karácsonyi süteményeket sütök kilószámra, ízletes ételeket főzök, és az evéshez csodálatosan megterített asztalt készítek elő, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint szakácsnő.(...) A szeretet félbeszakítja a sütést, hogy a gyermekét megölelje. A szeretet hagyja a lakásdíszítést, és megcsókolja a házastársát. A szeretet barátságos az idő szűke ellenére is (...) A szívhez szóló jelenet után a másodikosok vidám manótánca csalt mosolyt az arcokra, majd az V. B osztály táncolt. A VIII. B Domokos Izabella osztályfőnök és férje, Domokos Balázs vezetésével a Déván élő bukovinai székelyek hagyományos karácsonyi szokását, a zsidózást elevenítette fel a színpadon. A hetedikesek álomkeringőt lejtettek, majd következett a két nagyszerű táncos mesejelenet, Grincs és A csudálatos Mary történetét idézve. Az iskola nagy népszerűségnek örvendő zeneköre is hozzájárult az ünnepi hangulat megteremtéséhez. A népszerű Feliz navidadeléneklése előtt magyar karácsonyi népdalokat adtak elő sajátos hangszereléssel. A műsorból ezúttal sem hiányzott a már hagyománnyá vált reneszánsz tánc, majd az iskola nagyobb diákjait tömörítő Dalos Pacsirta kórus változatos repertoárral lépett a közönség elé. – A veszprémi vegyeskórus vezetőjétől kaptam nagyon érétkes kottákat és ezekből válogatva került a mai műsorunkba egy nagyon szép román kolinda, a Szelek szárnyán, magyar szöveggel, majd egy 16. századi magyar karácsonyi dalt énekeltünk. Mindig igyekszem tudatosítani a gyermekeinkben a gazdag zenei örökségünket. Idén ünnepeljük a Csendes éj 200 éves születésnapját, de mi zeneóráinkon 500 éves magyar népdalokat is tanulunk. Érdemes ezekre odafigyelni– fogalmazott Lengyel Izabella karvezető, aki természetesen a modern dallamokat sem zárta ki az előadásból – a kórus az Anatázia film dalbetétjével fejezte be karácsonyi műsorát.  Zárásképp Osváth Mihály kilencedikes diák, Kányádi Sándor Csendes pohárköszöntő újév reggelén című versével zárta a sokadalom ünnepi előadásait. Tiszta szívből ezt kívánom!/Szaporodjon ez az ország / emberségbe’, hitbe’, kedvbe’ – szólt a vers, majd a szereplők és a közönség ajkán felcsendült a Csendes éj.

Az előadásokat követően a tanintézmény folyosóin megnyílt a várva várt karácsonyi vásár, ahol az iskola apraja-nagyja lelkesen kínálta szebbnél-szebb és finomabbnál-finomabb portékáját. A gyönyörű, kézműves karácsonyi díszek mellett idén a házisüteményeknek is nagy keletjük volt. Úgyhogy a sokadalom résztvevői szívüket, lelküket, hasukat és tarisznyájukat megrakva mehettek haza, ráhangolódva a közelgő karácsonyra. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'